GLOBUS

Otvorena Američka ambasada u Jerusalemu

AFP

Fena

14.5.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman (David Friedman) proglasio je novu Ambasadu SAD u Jerusalemu otvorenom na svečanosti kojoj su prisustvovali visoki američki zvaničnici te kćerka i zet američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

- Danas otvaramo ambasadu, SAD je prva država koja je to uradila - rekao je Fridman u prisustvu Ivanke Tramp i njenog supruga Džereda Kušnera (Jareda Kushnera).

Fridman je pohvalio "hrabrost predsjednika Trampa". Otvaranje ambasade organizirano je na 70. godišnjicu osnivanja države Izrael. Očekuje se da će tokom ceremonije i Kušner govoriti te braniti odluku SAD da presele ambasadu uprkos protivljenju Palestinaca i većine američkih saveznika.

Palestinci već sedmicama demonstriraju protiv odluke kojom se, kako kažu, priznaje okupacija Jerusalema, protivno rezolucijama UN-a. U današnjim krvavim demonstracijama u pojasu Gaze poginula je, prema novim informacijama, 41 osoba, a više od 1.700 je ranjeno. Dok traje ceremonija otvaranja, Palestinci na nekoliko lokacija i dalje demonstriraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.