DOM LORDOVA

Pokrenuta istraga o zapadnom Balkanu

S. N.

15.5.2018

Komitet za vanjske odnose parlamenta Velike Britanije pokrenuo je istragu o ulozi te zemlje na Balkanu, nakon što ona napusti Evropsku uniju.

Prema uzoru na veliku istragu Doma lordova na istu temu, predstavnički dom parlamenta Velike Britanije želi utvrditi "da li proces integracija u EU istinski motivira države zapadnog Balkana da se reformiraju".

- Na koji je načini taj proces narušen ili podržan angažmanom drugih međunarodnih aktera, šta Velika Britanija čini da pomogne, te koji efekti napuštanja EU (Brexit) mogu uslijediti u nastojanjima da pomognemo u tom procesu - pitanja su koja zanimaju britanski parlament.

Istraga je pokrenuta u kontekstu samita zapadni Balkan - EU koji se prekosutra održava u Sofiji.

Na tom skupu očekuje se "obnovljeno i pojačano" angažiranje Unije u našem regionu, kako bi se potrebne reforme ubrzale, u cijelosti provele i do 2025. godine EU bila bogatija za nove članice.

Komitet za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije postavio je i rok do 18. maja, kada mu se mogu podnijeti pisani materijali za raspravu na ovu temu.

Nedavno je Dom lordova završio opsežnu istragu i objavio izvještaj s preporukama.

U njemu je analizirano stanje na Balkanu i za svaku državu ponaosob date su preporuke britanskog djelovanja.

Kada je BiH u pitanju, zatražen je kontinuirani angažman zvaničnog Londona i promoviranje integracije BiH u NATO i EU, te konstatirano da je to u najboljem interesu Velike Britanije, Evropske unije, ali i Evrope u cjelini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.