GLOBUS

Sjeverna Koreja rastavlja postrojenje u kojem je provodila nuklearna testiranja

Arhiv

The Guardian

15.5.2018

Sjeverna Koreja počela je s rastavljanjem postrojenja u kojem su provodili nuklearna testiranja, piše ''Guardian''. 

Portal dodaje da se to vidi i po satelitskim snimkama koje su u njihovom posjedu te da na ovaj način Sjeverna Koreja održava obećanje koje je dao Kim Jong-un.

Fotografije su snimljene 7. maja, a na sajtu koji vodi bivši američki diplomata nazvane su "prvim definitivnim dokazom da je rastavljanje postrojenja za nuklearne testove već u toku", navodi ''Guardian''.

Lokacija koja je smještena na sjeveroistoku zemlje korištena je za svih šest nuklearnih testiranja koja je provela Sjeverna Koreja, a nalazi se duboko u planinama Sjeverne Koreje. 

Kim Jong-un obvezao se da će zatvoriti taj kompleks nakon historijskog susreta s predsjednikom Južne Koreje Mun Jae-inom (Moon).

Uoči sastanka vođa dviju Koreja pojavile su se informacije da je ta lokacija zatvorena i da se ne može više koristiti, a sam Kim Jong-un je to ubrzo demantirao rekavši kako su unutar lokacije ostala dva upotrebljiva tunela.

Fotografije koje su se sada pojavile pokazuju kako su uklonjene glavne zgrade, kao i nekoliko manjih, a uklonjen je i pružni prilaz lokaciji.  

Zatvaranje ove lokacije već su pozdravili SAD, Južna Koreja i UN.

Osim toga, ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje poručilo je da će uskoro pozvati strane novinare na tu lokaciju da bi svjedočili njegovom uklanjanju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.