REAKCIJE

Putinov bizaran odgovor na sankcije: Zabranit ćemo uvoz pomfrita iz SAD!

Blic.rs

16.5.2018

Rusi možda više neće moći jesti uvezeni pomfrit jer njihov predsjednik Vladimir Putin razmišlja o tome da zabrani uvoz pomfrita iz SAD i drugih zapadnih zemalja u bijesnom odgovoru na sankcije koje je ta zemlja uvela protiv Moskve.

Rusija je uvezla 94 posto pomfrita 2017. godine, ali je počela kupovati neophodnu opremu za proizvodnju na lokalnom nivou, izjavio je ruski predsjednik Nacionalne unije za hortikulturu Sergej Korolev.

Nova oprema omogućit će proizvodnju od 110.000 tona godišnje, navodi on.

- Uvođenje ograničenja na snabdijevanje uvoza smrznutog pomfrita, prema Uniji, ne samo da će podržati domaće poljoprivredne proizvođače koji se bave proizvodnjom sirovog krompira već će doprinijeti očuvanju radnih mjesta kod novoosnovanih preduzeća za preradu i povećat će sigurnost i kvalitet proizvoda - rekao je Korolev.

Prva fabrika za proizvodnju pomfrita otvorena je u aprilu. Očekuje se da će domaća proizvodnja zamijeniti uvezeni pomfrit i u potpunosti zadovoljiti potrebe zemlje.

Rusija odlučuje kako da odgovori na nove američke sankcije uvedene u aprilu. Uvoz lijekova, duhana i drugih američkih proizvoda, također, može biti zabranjen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.