GLOBUS

Završena istraga: U hemijskom napadu na Siriju najvjerojatnije korišten hlorin

Index.hr

16.5.2018

Misija za utvrđivanje činjenica Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCW) saopćila je da je u februaru u napadu na sjeverozapadni sirijski grad Sarakib, u provinciji idlib, najvjerovatnije korišten plin hlorin.

OPCW pojašnjava da su pronađena "dva cilindra" za koje je utvrđeno da su sadržavala hlorin, a misija se poziva i na očevice i medicinske dokaze o "neuobičajenoj prisutnosti hlorina u lokalnom okolišu". 

- Misija OPCW-a u Siriji je utvrdila da je iz cilindara, mehaničkim putem, ispušten hlorin u El Talilu, predgrađu Sarakiba - stoji u saopćenju te organizacije.

Više napada hemijskim oružjem 

OPCW nema mandat utvrđivanja krivnje za napad u Sarakibu, koji se nalazi na teritoriju pod kontrolom pobunjenika u pokrajini Idlib.

Sirijska organizacija za civilnu zaštitu ''Bijele kacige'' odmah je u februaru izvijestila o napadu hlorinom.

Do sada je u sirijskom sedmogodišnjem građanskom ratu zabilježeno više napada hemijskim oružjem.

Aktivisti i opozicija opetovano optužuju vladu za korištenje hemijskog oružja protiv svojih protivnika, no režim u Damasku odbacuje te navode i tvrdi da je OPCW-u 2014. predao cijeli arsenal hemijskog oružja.

Prošli mjesec su stručnjaci OPCW-a posjetili sirijski grad Dumu, u samom predgrađu Damaska i poprištu navodnog hemijskog napada, gdje su uzeli uzorke za analizu. Tada je, 4. aprila, u Dumi, koja je još bila pod kontrolom pobunjenika, u napadu vladinih snaga poginulo najmanje 40 ljudi.

Sumnje da je u tom napadu upotrijebljeno hemijsko oružje navele su SAD, Francusku i Veliku Britaniju da sedam dana kasnije pokrenu zajedničke zračne udare na vladina postrojenja u Siriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.