SASTANCI

Predstavljanje plana o ukidanju rominga

S. NUMANOVIĆ

16.5.2018

Neformalnom večerom lidera 28 država Evropske unije i predsjednika ili premijera šest zemalja zapadnog Balkana, u Sofiji je počeo samit EU - zapadni Balkan.  

U glavni grad Bugarske jučer su doputovali brojni političari. Ovdje je Donald Tusk, predsjednik Evropskog vijeća, Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker), predsjednik Evropske komisije, Angela Merkel, kancelarka Njemačke, Tereza Mej (Theresa May), premijerka Velike Britanije, Emanuel Makron (Emmanuel Macron), predsjednik Francuske, kancelar Austrije Sebastian Kurz...

Domaćin im je Bojko Borisov, predsjedavajući bugarskog vijeća ministara.

Fokus večere

Evropski lideri, kako je najavio sam Tusk, u fokus večere stavili su perspektive Balkana u pridruživanju Evropskoj uniji, ali i probleme koje region ima, te sama EU.

Razgovaralo se i o „odgovoru na politike koje provodi predsjednik SAD Donald Tramp“ (Trump). Posebno je u tom dijelu bilo riječi o trgovini i odnosima prema Iranu.

Neformalna večera upriličena je unutar „Sofia Tech Parka“, moderne građevine u kojoj će biti održan i samit EU - zapadni Balkan.

Prije dolaska u Sofiju, Merkel se obratila poslanicima njemačkog parlamenta. Tom prilikom ona je istakla da "države zapadnog Balkana moraju imati perspektivu ulaska u EU".


Povezivanje ljudi

Tokom petosatnog trajanja samita EU - zapadni Balkan neće se govoriti o samom procesu proširenja. U centar dnevnog reda bit će međusobno povezivanje država i ljudi ovog regiona, te njihovo uključivanje u procese u EU. Regionalni projekti bit će posebno isticani te ohrabrivana saradnja cijelog regiona, posebno u oblastima infrastrukture, digitalnog tržišta i ekonomije.

Jedan od najkonkretnijih rezultata samita, kako se najavljuje, bit će plan komesarke Marije Gabrijel o postepenom ukidanju rominga unutar zapadnog Balkana, ali i prema EU.

Na meniju bugarska nacionalna jela

Sofija je jučer živjela još jedan od uobičajenih radnih dana. Tek povremeno odjekivanje sirena službenih automobila te blokiran saobraćaj u samom centru, podsjećali su da je grad domaćin važnog sastanka.

Gostima će biti poslužena tradicionalna bugarska jela, od šopske salate, preko mesa od bivola, do kolača s jagodičastim voćem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.