GLOBUS

Netanjahuov sin na Instagramu psovao Tursku

CdM

17.5.2018

Sin izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu), Jair Netanjahu zagazio je u diplomatsku krizu između Izraela i Turske, postavivši na Instagramu poruku “Fu*k Turkey”.

Jair Netanjahu je i ranije izazivao kontroverzu svojim objavama na društvenim mrežama, a u ovoj je umjesto slova C stavio bijeli polumjesec i bijelu zvjezdicu tako da izgleda kao turska zastava.

U odgovoru na to portparol Netanjahuove porodice je rekao da je “Jair Netanjahu privatna osoba i njegovi postovi na Instagram nalogu su takođe privatni”.

Psovka na Instagramu desila se kada Izrael i Turska, nekada bliske saveznice, odgovaraju jedna drugoj na proteste na granici pojasa Gaze koji su izbili u ponedjeljak. 

Prema podacima palestinskog Ministarstva zdravlja u Gazi su izraelskom vatrom ubijena 62 Palestinca, a više od 2.700 ih je ranjeno.

Izrael takođe tvrdi da Hamas podstiče nasilje i koristi masovne proteste kao pokriće za napade. 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je za pogibiju Palestinaca okrivio je isključivo Izrael, označivši tu zemlju terorističkom i optuživši je da čini genocid.

Netanjahuov sin je i prošle godine postavio na Fejsbuku karikaturu jevrejskog milijardera i filantropa Džordža Soroša i drugih kritičara njegovih roditelja, uključujući bivšeg premijera Izraela Ehuda Baraka. 

On je nakon kritika sklonio taj post koji je nazvao “Lanac ishrane”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.