GLOBUS

Makron: Predstojeće ljeto je trenutak istine za Evropu

Blic.rs

17.5.2018

Francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) izjavio je danas da je vrijeme za odluke, kao i da Francuska čeka na Njemačku, koja treba da odgovori na njegov prijedlog za sveobuhvatnu reformu EU. 

Govoreći na zatvaranju samita EU-Zapadni Balkan u Sofiji, Makron je izrazio nestrpljenje zbog toga što se ne preduzimaju reforme koje je predložio, a koje podrazumijevaju i produbljivanje bankarske i monetarne unije u bloku, ocjenjuje briselski portal Politiko.

Upitan da prokomentariše očigledan uspon evroskeptične vlade u Italiji, Makron je kazao da se ne zna dovoljno o koaliciji koja nastaje između pokreta "Pet zvjezdica" i ultradesničarske "Lige", prenosi Blic.rs.

- To će samo ojačati moju odlučnost da vodim i nastavim evropski projekat. Imamo rok u junu, određen sa njemačkom kancelarkom i puno očekujem od njemačkog odgovora. Francuska je napravila prijedloge, Francuska je napravila reforme, a Francuska je čekala. Predstojeće ljeto je trenutak istine - rekao je Makron.

On je kazao da svoju pobjedu na francuskim predsjedničkim izborima smatra pobjedom integracijskog stava prema Evropi i upozorio da je Evropa u opasnosti od gubitka podrške naroda ukoliko ne bude u stanju da donosi odluke.

Prema njegovim riječima, Evropa će krenuti naprijed tek kada ukloni svoje dvosmislenosti i kada bude mogla da kaže koje vrste projekata želi da napreduju i kakvu vrstu Evrope želi da izgradi u narednih pet ili deset godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.