Palestinci očekuju da će EU osuditi preseljenje Američke ambasade u Jerusalem

Autor: Fena
21.05.2018 13:29
A
A
A

Sedmicu nakon što EU nije objavila saopćenje u kome osuđuje Sjedinjene Američke Države zbog preseljenja ambasade u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem, u toku su novi pokušaju da se objavi takvo saopćenje, izjavio je u ponedjeljak palestinski ambasador u EU Abdel Rahim el-Fara (Abdel Rahim al-Farra). 

On je izjavio za zvaničnu radiostanicu Glas Palestine da su brojni politički blokovi u Evropskom parlamentu u procesu izrade saopćenja svih 28 članica EU koje bi osudilo prebacivanje Američke ambasade u Jerusalem.

Fara je izrazio nadu da će saopćenje usvojiti sve države članice EU i da se nijedna zemlja neće usprotiviti njegovoj objavi.

On je mislio na neuspjele objave ranijih saopćenja nakon primjedbi Češke Republike, Rumunije i Mađarske. Politička saopćenja EU trebaju biti donesena konsenzusom.

Fara je izjavio da bi se evropska pozicija trebala pomjeriti od odbijanja i osude američkog poteza do priznanja države Palestine u granicama iz 1967. i s istočnim Jerusalemom kao prijestonicom, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.