NASILJE

Rulja opkolila i pretukla gradonačelnika Soluna

Agencije

21.5.2018

Grčko tužilaštvo podiglo je danas optužnice protiv četvorice muškaraca zbog napada na gradonačelnika Soluna Janisa Butarisa (75), koji je zbog zadobivenih povreda u subotu prebačen u bolnicu.

Optuženi imaju od 17 do 36 godina i terete se za nanošenje teških tjelesnih povreda i narušavanje reda i mira, prenosi agencija AP.

Trojica muškaraca pojavit će se pred sudijom tokom današnjeg dana, dok će 17-godišnjak biti saslušan u sudu za maloljetnike.

Desetak osoba napalo je Butarisa (75) u subotu na ceremoniji odavanja pošte grčkim žrtvama čistki koje su Turci sprovodili tokom Prvog svjetskog rata i grčko-turskog rata koji je uslijedio.

Napadači su Butarisa bacili na zemlju i udarali ga nogama. Jedan od osumnjičenih rekao je policiji da je bio ljut zbog nedavne Butarisove izjave, kojom se favoriziraju bolji odnosi s Turskom.

Sve vrijeme osiguranje ga je pokušavalo zaštititi od mase koja ga je pratila i pritom gađala čime je stigla. Napadači se nisu smirili ni kada je ušao u automobil, već su počeli da šutiraju i vozilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.