PREDSJEDNIK JE HVALI

Trampova kandidatkinja Đina Haspel položila zakletvu kao prva čelnica CIA-e

Index.hr / Blic.rs

21.5.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) danas je, na ceremoniji polaganja zakletve nove direktorke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Đinu Haspel (Gina), rekao da ne postoji niko ko je više kvalifikovan od nje za taj posao.

Tramp je na ceremoniji, koja se održava u sjedištu CIA u Lengliju u Virdžiniji, nazvao Haspel jakom osobom i poručio da se nova direktorka CIA nikad ne bi povukla kada je riječ o odbrani zemlje.

Predsjednik SAD , zauzeo je drugačiji ton nego tokom ranijih posjeta sjedištu CIA i pohvalio osoblje agencije, koje je nazvao "najelitnijim obavještajnim profesionalcima na planeti“.

Tramp je rekao da "izuzetni muškarci i žene"u agenciji zaslužuju "izuzetno liderstvo".

Đina Haspel (61), dugogodišnji obavještajac, dobila je potvrdu Senata za postavljenje na čelo CIA, nakon što su mnogi izrazili zabrinutost zbog njene uloge u primjeni brutalnih tehnika ispitavanje te agencije poslije napada na SAD 11. septembra 2001.

Haspel, koja iza sebe ima 33 godine provedene u CIA, uživa podršku mnogih u toj agenciji, kao i visokih obavještajnih zvaničnika, među kojima i bivših direktora CIA i drugih službi za nacionalno obavještavanje, napominje američka agencija.

Tramp je Đinu Haspel nominirao za direktora glavne obavještajne agencije SAD nakon što je prethodnog direktora, Majka Pompea, imenovao za državnog sekretara umjesto Reksa Tilersona.

Ona je položila zakletvu danas u prisustvu Donalda Trumpa i postala prva žena na čelu središnje obavještajne agencije (CIA) u kojoj je provela više od 30 godina.

Kazavši da je "iznimno ponosna" što je postala prva žena na čelu američke obavještajne agencije, Haspel je pohvalila "hrabrost" generacija žena koje su pomogle da ona danas preuzme ovu dužnost.

-Ne bih danas stajala ovdje da nije bilo izvanredne hrabrosti i predanosti naraštaja (žena u CIA-i) koje su se suočavale sa stereotipima, rušile prepreke i otvorile vrata nama ostalima - rekla je Haspel obraćajući se djelatnicima agencije.

54 glasa ZA i 45 glasova PROTIV

Pozvala je na povećanje broja agenata u prekooceanskim zemljama te istaknula da CIA mora povećati broj osposobljenih agenata koji vladaju stranim jezicima, ojačati prekooceanska partnerstva i uposliti "više naših agenata za strana područja".

-Mi smo inozemna obavještajna služba i to se mora odražavati u našim prioritetima i radnoj snazi - rekla je Haspel.

Senat je za Haspel glasao s 54 glasa za i 45 protiv te tako potvrdio kandidatkinju Donalda Trampa, 33-godišnju veteranku obavještajne agencije s dugom karijerom agentice i supervizorice u CIA-inim tajnim operacijama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.