GLOBUS

Svaki haker može upasti u Trampov telefon

Agencije

Antenam.net

22.5.2018

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) koristi mobilne telefone u vlasništvu Bijele kuće, koji nisu opremljeni savremenom zaštitom, što je promjena prakse njegovih prethodnika i izlaže ga rizicima hakovanja i prisluškivanja, objavio je "Politico", pozivajući se na dva neimenovana visoka zvaničnika Trampove administracije, piše Antenam.net.

Navodi se da je aktuelni šef Bijele kuće, iako su ga saradnici ubjeđivali da treba jednom mjesečno promijeniti telefon koji koristi za pisanje poruka na Twitteru, odbio to, govoreći im da je to "suviše nezgodno".

Prema tvrdnjama ovih zvaničnika, Tramp koristi najmanje dva iPhona, jedan za pozive i drugi s aplikacijom za Twitter i masom novinskih internet-stranica. Oba telefona izdali su stručnjaci za informacione tehnologije Bijele kuće i Agencija za komunikacije Bijele kuće, u kojoj radi veliki broj vojnog osoblja zaduženog za nadgledanje telekomunikacija.

Navodi se da je Trampov prethodnik Barak Obama (Barack) svakih 30 dana predavao telefone koje mu je izdala Bijela kuća na provjeru stručnjacima kako bi provjerili da nisu hakovani ili prisluškivani.

Uz to, mobilni telefon koji Tramp koristi za pozive ima kameru i mikrofon, za razliku od onih koje je koristio Obama, što nosi rizik da mu hakeri mogu pristupiti. Navodi se da je GPS isključen na Trampovim uređajima, piše Antenam.net.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.