HISTORIJSKI SASTANAK

Pompeo: SAD i dalje rade na samitu sa Sjevernom Korejom

B92

23.5.2018

Sjedinjene Američke Države i dalje rade na tome da se historijski samit sa Sjevernom Korejom održi 12. juna, izjavio je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike).

Obraćajući se poslije sastanka američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) i lidera Južne Koreje Mun Džae-ina, Pompeo je novinarima rekao da bi Trampov sastanak s liderom Sjeverne Koreje Kim Jong-unom u Singapuru mogao biti odložen.

Pompeo je dodao da Stejt department i Bijela kuća i dalje rade na tome da osiguraju da su "potpuno spremni" za samit, s istim ciljevima - denuklearizacijom Sjeverne Koreje i stvaranjem uvjeta da ona ne predstavlja više prijetnju po svijet.

Američki državni sekretar rekao je da bi Sjeverna Koreja mogla profitirati od američkih investicija i tehnologije ako provede denuklearizaciju.

Tramp je prethodno rekao da 12. juni možda neće biti pogodan za njegov sastanak sa sjevernokorejskim liderom.

Predsjednik SAD je to izjavio tokom susreta s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom u Bijeloj kući, s kojim se konsultira u vezi s planiranim junskim sastankom koji bi trebalo imati s Kimom u Singapuru.

Tramp i Mun se konsultiraju u trenutku kada je došlo do novog zaoštravanja odnosa između Seula i Pjongjanga zbog vojnih vježbi koje SAD održavaju s Južnom Korejom.

Sjeverna Koreja je ranije zbog tih vojnih vježbi odustala od sastanka s Južnom Korejom, a zaprijetila je i da će otkazati planirani sastanak Trampa i Kima u Singapuru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.