GLOBUS

Portparol Stejt departmenta: Zvaničnici SAD nisu pozvani na ceremoniju zatvaranja nuklearnog poligona

Srna

23.5.2018

Vlasti Sjeverne Koreje nisu pozvale zvaničnike SAD na ceremoniju zatvaranja nuklearnog poligona Pungeri, izjavila je portparol Stejt departmenta Heder Nauert (Heather)

Ona je tokom obraćanja novinarima u Vašingtonu rekla da SAD nisu primile pozivnicu u kojoj se američki zvaničnici pozivaju na ceremoniju i da posjeduje samo podatak da su u Sjevernu Koreju pozvani američki novinari.

- Sigurno je da pozdravljamo saopćenje o planovima da se zatvori nuklearni poligon. Vratila bih se trajnom, nepovratnom zatvaranju poligona, koje se može provjeriti i na koje se može računati. To je ključni korak Sjeverne Koreje ka denuklearizaciji i radujemo se da saznamo više detalja o tome - rekla je Nauert.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje je ranije najavilo da će javna ceremonija zatvaranja nuklearnog poligona biti održana u periodu između 23. i 25. maja, a da će tačan datum zavisiti od vremenskih uvjeta.

Pjongjang trenutno vrši potrebne tehničke pripreme, a na ceremoniju su pozvani novinari iz Južne Koreje, Kine, Rusije, SAD i Velike Britanije.

Sporazum o zatvaranju nuklearnog poligona Sjeverne Koreje postignut je na sastanku sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una i predsjednika Južne Koreje Mun Džae-ina 27. aprila u selu Panmundžom, na granici dvije Koreje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.