AMERIKA

Stejsi Abrams je prva crnkinja nominirana za guvernerku u historiji SAD

Index.hr

23.5.2018

Bivša zastupnica iz Džordžije i književnica Stejsi Abrams (Stacey Abrams) napravila je velik korak, da postane prva afroamerička guvernerka neke američke savezne države, piše u srijedu BBC.

Stejsi Abrams osvojila je u utorak nominaciju Demokratske stranke, poručivši biračima da "preobraćenje" republikanaca u demokrate do sada nije dalo rezultata. Demokrati ne vode Džordžiju od 2003. godine. Abrams (44) će se suočit s republikanskim kandidatom na izborima u novembru.

Bude li izabrana u toj izrazito konzervativnoj državi, postat će prva žena i prvi pripadnik neke etničke manjine na čelu države na jugu SAD.

Brojne žene takmičile su se i osvojile demokratske nominacije u Kentakiju, Arkansasu i Teksasu, na valu kampanje #MeToo i #TimesUp. U Americi je trenutno na dužnosti šest guvernerki.

 Abrams je rođena u Gulfportu u Mississippiju i ima petero braće i sestara. Kao tinejdžerka preselila se u Atlantu s roditeljima, knjižničarkom na univerzitetu i radnikom u brodogradilištu. 
 

U Džordžiji je već ostvarila nekoliko povijesnih postignuća. Bila je prva Afroamerikanka koja je kao izvrsna učenica održala govor na dodjeli diploma u svojoj srednjoj školi, da bi potom stekla diplomu na Koledžu Spelman. Kasnije je magistrirala na Sveučilištu u Teksasu i na Yaleu.

 

Njenu nominaciju podržali su senator iz Vermonta Bernie Sanders, iz New Jerseyja Cory Booker i Kamala Harris iz Kalifornije, sve potencijalni kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju 2020.

 

Osim politike, Abrams se bavi književnošću i pod pseudonimom Selena Montgomery napisala je osam romantičnih romana. 

 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.