AMERIKA

Dolar zbog Trampovih izjava o pregovorima s Kinom pao na tržištu valuta, franak i jen ojačali

Index.hr

23.5.2018

Švicarski franak i japanski jen danas su ojačali prema dolaru na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju nakon novih izjava američkog predsjednika, a euro je prema franku skliznuo na najniže razine u dva mjeseca zbog fokusa na situaciju u Italiji.

Američka je valuta prema švicarskoj pritom oslabila 0,3 posto, a prema japanskoj 0,6 posto nakon što je sudionike tržišta na veći oprez nagnala najnovija izjava predsjednika Donalda Trampa kako nije zadovoljan najnovijim trgovinskim razgovorima između SAD i Kine, čime je prigušio optimizam ulagača oko napretka u trgovinskim pregovorima s Kinom.

Istodobno, euro je prema franku oslabio 0,3 posto, na 1,1616 franaka za euro, najnižu razinu od 23. marta. Deprecijacijske pritiske na euro dodatno izazivaju politički rizici u Italiji, a vjerovatnost dolaska na vlast koalicijske vlade Pokreta 5 zvijezda i Lige podigla je od početka maja prinose na 10-godišnje italijanske državne obveznice za gotovo 0,60 postotnih bodova, od čega većinu u proteklih sedam dana.

Euro oslabio prema dolaru

 Euro je jutros oslabio i prema dolaru, na 1,1781 dolara. Evropsku valutu pogodila je objava slabih vijesti iz ekonomije eurozone gdje je, prema podacima londonske istraživačke firme "Markit", u maju zabilježen najslabiji tempo rasta aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u posljednjih 18 mjeseci, pa je euro nakratko skliznuo na nove najniže razine prema dolaru u posljednjih šest mjeseci.  

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, porastao je u takvim okolnostima za 0,2 posto, na 93,76 bodova.

Trampove izjave o američko-kineskim trgovinskim razgovorima u utorak su izazvale pad cijena dionica, a jačanje japanskog jena, koji postaje investitorima privlačniji za ulaganja u vrijeme tržišnih previranja, izazvano je većim neizvjesnostima na političkom i ekonomskom planu.

Za nove smjernice ulagači će pratiti objavu zapisnika s posljednje sjednice američke središnje banke Fed, na kojoj nisu mijenjane kamatne stope, a očekuju daljnje smjernice u vezi s kretanjem inflacije i tempom podizanja kamatnih stopa u SAD. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.