NOVE BOLESTI

Virus Nipah: Nova svjetska prijetnja?

vijesti.hr

23.5.2018

Indijski zdravstveni radnici u srijedu provjeravaju je li se virus Nipah, čija je epidemija izbila u saveznoj državi Kerali i do sada odnijela najmanje 11 ljudskih života, proširio na susjednu državu Karnataku, s obzirom na to da je riječ o relativno novoj ozbiljnoj prijetnji čovječanstvu za koju još nema ni cjepiva ni lijeka.

Četrdesetak osoba koje su bile u kontaktu s umrlima od virusa smješteno je u karantenu, saopćile su vlasti u Kerali. Lokalni mediji pišu o strahu među stanovništvom te ističu da je jedna od žrtava 33-godišnja medicinska sestra, koja je pomagala zaraženima, a to je znak potencijalne pandemije. Bolesti je podlegla u ponedjeljak. A poznato je da je zarazne bolesti kojima podliježu prvozaraženi i medicinsko osoblje vrlo teško držati pod kontrolom. 

Zaraza virusom može izazvati encefalitis, vrlo tešku upalu mozga. Razdoblje inkubacije traje između pet dana i dvije sedmice, a prvi znaci bolesti pojavljuju se tri do 14 dana nakon toga.

Prvi simptomi su groznica, povraćanje i jaka glavobolja, a kod nekih pacijenata i akutni respiratorni sindrom.

Bolest prate dezorijentiranost, opća malaksalost i mentalna konfuzija. U roku od samo dan ili dva bolest u pojedinim slučajevima može završiti komom i smrću.

S obzirom na to da za sada nema ni lijeka ni cjepiva protiv ovog virusa, jedini tretman je intenzivna njega oboljeloga. Zaraženi se smještaju u karantenu kako bi se širenje virusa spriječilo.


Nipah virus izaziva jednu od novih bolesti. Naziv je dobio po selu Sungai Nipah u Maleziji, gdje je prvi put identificiran 1998., kad je epidemija usmrtila 105 od 265 zaraženih ljudi.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.