PORUKE

Kim poručio Trampu: Ili sastanak ili nuklearni rat - ti odluči

Index.hr

24.5.2018

Visoka sjevernokorejska dužnosnica izjavila je danas da je na SAD hoće li doći na predloženi samit u Singapuru ili na "nuklearni obračun", u vrijeme rastućih sumnji da će se taj sastanak održati.

- Hoće li se SAD s nama sastati u sobi za sastanke ili u nuklearnom obračunu, to u potpunosti ovisi o odluci i ponašanju SAD - izjavila je zamjenica sjevernokorejskog ministra vanjskih poslova Čoe Son Hui.

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i američki predsjednik Donald Tramp (Trump) dogovorili su se da će se sastati u Singapuru idući mjesec. Međutim, Sjeverna Koreja je nakon toga zaprijetila da neće doći na sastanak, nakon čega je Tramp u utorak prvi put spomenuo mogućnost odgode.

Održavanje historijskog susreta na vrhu Trampa i Kima na kraju krajeva ovisi o sjevernokorejskom čelniku, rekao je u srijedu američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike).

- On je tražio taj susret, predsjednik je pristao sastati se s njim i vjerujem da će se taj susret dogoditi - dodao je Pompeo pred parlamentarnim odborom za vanjsku politiku.

Hoće li se sastanak Kima i Trampa dogoditi?

Američki državni sekretar je nešto ranije potvrdio da se samit u Singapuru "i dalje planira 12. juni", iako je Tramp spomenuo mogućnost odgode.

U srijedu je pak novinarima kazao kako će odluka o samitu biti donesena sljedeće sedmice, čime je izazvao dodatnu sumnju u mogućnost njegovog održavanja.

Čoe je u četvrtka rekla da Sjeverna Koreja "neće moliti SAD za dijalog niti će ih uvjeravati ako oni ne žele sjesti s nama".

Upozorila je i da bi mogla predložiti Kimu da razmotri hoće li ići na samit.

Ona je, također, kritizirala izjave američkog potpredsjednika Majka Pensa (Mike Pence) i nazvala ga "političkim glupanom" jer je Sjevernu Koreju uporedio s Libijom. Pens je rekao za ''Fox News'' u ponedjeljak da bi Sjeverna Koreja mogla završiti kao i Libija ako ne poduzme korake prema denuklearizaciji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.