OHR

Incko na Oksfordu: U BiH potreban daljnji i čak snažniji angažman međunarodne zajednice

Fena

24.5.2018


- Mi kao međunarodna zajednica ne bismo trebali imati dvostruke standarde. Moramo snažnije insistirati na tome da se evropske vrijednosti koje smatramo ključnima za naša demokratska društva njeguju i u BiH - istakao je Valentin Incko (Inzko) na konferenciji o budućnosti BiH upriličenoj na Univerzitetu u Oksfordu.

Dodao je da je mir više od pukog odsustva rata te ocijenio da osiguranje trajnog mira, stabilnosti i prosperiteta koji će omogućiti građanima da žive dostojanstveno zahtijeva fundamentalne političke promjene.

Lideri trebaju prestati živjeti u prošlosti i, umjesto toga, odlučno krenuti ka budućnosti, kazao je, navodeći da su proaktivni angažman međunarodne zajednice i saradnja s izabranim političarima doveli do iznimnog napretka u prvih deset godina nakon Dejtona. 

Naglasio je da postoji prilika da se vratimo ovom proaktivnom pristupu, dodajući da je moguće ostvariti pozitivne promjene ako bh. lideri budu imali obavezu da ispunjavaju obećanja koja daju, ali, također, da bi i međunarodna zajednica "trebala biti spremna i detaljnije definirati reforme koje su potrebne da ova zemlja krene naprijed".

Pomaci su prijeko potrebni, istaknuo je, da bi se podržao pravosudni sistem s ciljem osnaživanja borbe protiv korupcije i uklanjanja ustavnih anomalija u izbornom sistemu. 

Sugerirao je da bi usklađivanje ciklusa održavanja općinskih i općih izbora moglo povećati izlaznost i ojačati stabilnost, a progresivniji pristup u oblasti obrazovne politike mogao bi smanjiti podjele unutar zajednica među budućim generacijama. 

Incko je odao priznanje za nepokolebljiv angažman i impresivan doprinos koje je Ujedinjeno Kraljevstvo dalo i koje i dalje daje miru u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.