GLOBUS

Ugrožen daljnji boravak Žulijana Asanža u Ekvadorskoj ambasadi

Fena

25.5.2018

Skoro šestogodišnji boravak Žulijana Asanža (Julian Assange) u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu ugrožen je, otvarajući put da britanske vlasti uhapse osnivača WikiLeaksa i eventualno ga izruče SAD, saopćilo je više izvora bliskih tom pitanju za CNN. 

Iako je Asanž i ranije tvrdio da je njegov položaj u Ambasadi ugrožen, izvori tvrde da je trenutna situacija "neuobičajeno loša" i da bi on mogao napustiti Ambasadu "svakog dana", jer će biti prisiljen da učini to ili će se osjećati tako ograničenim da bi sam mogao odlučiti da je napusti. Njegova pozicija tamo "ugrožena je", saopćio je izvor blizak temi.

Asanžov odlazak iz Ambasade mogao bi otvoriti novu fazu za američke istražitelje, nestrpljive da čuju šta on zna.

CNN je javio u aprilu prošle godine da se SAD pripremaju da podignu optužbe ili zatraže hapšenje Asanža, za koga američke obavještajne agencije vjeruju da je služio interesima Rusije kada je objavio hakirane emailove Hilari Klinton (Hillary Clinton) tokom predsjedničkih izbora u 2016. 

Asanž i njegovi advokati tvrde da je on u kućnom pritvoru bez podizanja optužnice 2.720 dana i da je izoliran od posjetilaca i od vanjskih komunikacija, kao i da "nema ni trunke dokaza" da je Asanž učinio "bilo šta drugačije od onoga što etablirani mediji rade svakog dana objavljujući javne materijale", navodi se u tvitu njegovih advokata od 19. maja.

Novoizabrani ekvadorski predsjednik Lenín Moreno pod rastućim je pritiskom SAD da protjera Asanža, tvrde izvori. Moreno je u TV intervjuu u januaru opisao Asanža kao "naslijeđeni problem" i "više od nelagode".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.