GLOBUS

Makedonija i Grčka nisu se uspjeli dogovoriti oko imena

Fena

25.5.2018

Posrednik Ujedinjenih nacija za spor Grčke s Makedonijom oko njenog naziva, Metju Nimic (Matthew Nimitz), izjavio je u Njujorku da ministri vanjskih poslova dviju zemalja Nikos Kotzias i Nikola Dimitrov na upravo završenom dvodnevnom sastanku u sjedištu UN-a nisu riješili spor, ali da su "obje strane posvećene tom nastojanju".

Tako je došlo do novog zastoja u pregovorima koji traju četvrt stoljeća, iako je atmosfera donedavno ukazivala na suprotno - na proboj ka rješenju.

Nimic je, uprkos neuspjehu, ipak izjavio da će se "intenzivirati razgovori dvije strane" i najavio sastanak Kotzias - Dimitrov u Briselu, ali je odbio da kaže da li će se sastati i premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Tsipras i Zoran Zaev.

Koliko prošle sedmice se govorilo da će rješenje spora biti "Republika Ilindenska Makedonija", ali taj naziv nije prošao u Atini.

Po posljednjim izvještajima grčkih medija iz New Yorka, razgovaralo se i o drugim idejama, te da je Kotzias navodno odbio prijedlog da naziv susjeda bude "Nova Makedonija", dok je Dimitrov navodno odbacio prijedlog naziva "Gornja Makedonija".

Tako je Nimic pred kraj runde pregovora u četvrtak predložio da nov naziv bude "Sjeverna Makedonija" - što je predlagao i prije više godina, ali su dvojica ministara razgovor o tome ostavila za sastanak danas, koji su, međutim, završili bez dogovora.

Dimitrov i Kotsias su, u prisustvu Nimica, u četvrtak pregovarali šest sati, a još dva sata narednog dana.

Pred novu rundu pregovora, Dimitrov i Kotzias su se odvojeno sastali s generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.