RUSIJA

Putin: Globalna ekonomija bi mogla ući u razornu krizu

Fena

Fena

25.5.2018

Vladimir Putin je danas u tokom obraćanja u Sankt Peterburgu dotakao i pitanja globalne trgovine, napominjući kako u posljednje vrijeme postoji sve više prepreka razvoju multilateralne privredne saradnje. 

- Globalna ekonomija bi mogla ući u razornu krizu zbog protekcionističkih mjera koje rastu poput spirale - rekao je Putin.

Upozorio je i kako bi gubitak povjerenja među stranama mogao izazvati turbulencije koje bi, kako je rekao, uzrokovale velike promjene.

- Sve to bi se moglo pretvoriti u sistematsku krizu koju svijet do sada nije vidio - kazao je ruski predsjednik.

Istakao je i kako ukidanje nuklearnog sporazuma s Iranom nanosi štetu cijeloj regiji.

- Ukoliko Iran bude gurnut iz sporazuma, da li će to biti bolje za Izrael? Ukoliko se to desi, niko neće znati šta se dešava s iranskim nuklearnim programom - rekao je Putin.

Dodao je da jednostrano povlačenje SAD-a iz nuklearnog sporazuma ne znači i da je dogovor potpuno izgubljen.

- Ako želimo sačuvati sporazum, potrebno je sva vrata držati otvorenima kako bi međunarodni proces dao rezultate - istakao je Putin.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu (SPIEF) održava se od 24. do 26. maja.

Na forumu učestvuju brojni predsjednici država i vlada, predstavnici diplomatskog kora, finansijske i akademske elite, i poslovne zajednice iz cijelog svijeta.

Glavna tema ovogodišnjeg Foruma je "Izgradnja ekonomije povjerenja", u okviru kojeg će učesnici i gosti foruma iz cijelog svijeta moći diskutirati o najvećim izazovima s kojima se globalna poslovna zajednica danas susreće, kao i da identificiraju potencijale ekonomskog rasta.

Programom foruma predviđeno je više od 90 događaja, kao što su radionice, panel diskusije, poslovni dijalozi i televizijske debate.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.