FANTAZIJA SULTANA

Arapski mediji sataniziraju Erdoana iako je vrlo popularan među vehabijama

The Bosnia Times

26.5.2018

U posljednjih nekoliko mjeseci saudijski mediji, među kojima i dnevni list ''Oukaz'', konstantno napadaju turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan), uprkos korektnim diplomatskim odnosima između dvije zemlje i međusobnim posjetama zvaničnika, piše "The Bosnia Times".

U svom jučerašnjem broju saudijski dnevni list ''Oukaz'' posvetio je veliki prostor turskom predsjedniku. U nizu članaka Erdoan je izložen vrlo oštroj kritici.

Iako je ''Oukaz'' u posljednje vrijeme često napadao turskog predsjednika i njegovu politiku, indikativno je da ovaj put ''Oukazova'' ''ofanziva'' na Erdoana dolazi svega dva dana nakon što je saudijski ambasador u Ankari izjavio kako su odnosi dvije zemlje dobri i da ''postoje neke strane koje žele narušiti dobre saudijsko-turske odnose, koji kao takvi imaju dugu tradiciju''.  

''Oukaz'' je Erdoanu posvetio dosje pod nazivom ''Erdoan – fantazija sultana'', u sklopu kojeg su objavljena tri članka.

Autor prvog članka upozorava na ''opasnost neoosmanizma'' i ističe kako ''turski predsjednik vodi opasan projekt konfrontacije s arapskim i muslimanskim zemljama, a koji je doveo do ''muta-braka'' između neoosmanlija i pokreta Muslimanska braća''.

U drugom članku ''Oukaz'' se pozabavio tursko-izraelskim odnosima, koji su opisani kao dobri, a trenutno zaoštravanje je opisano kao ''prolom oblaka'', uz najavu da će se odnosi između dvije zemlje ubrzo vratiti u ''ustaljeni tok''.

Politika turskog predsjednika opisana je kao puna kontradiktornosti ''u spajanju nespojivog''.

- Možda je palestinsko pitanje novi-stari oslonac turske politike posredstvom kojeg želi imati upliv u arapski i islamski svijet - rezonuje autor članka.

Autor trećeg članka prenosi mišljenje neimenovanih ''stručnjaka za tursku politiku'', koji tvrde da Erdoanov ''režim islamističkim i populističkim narativom igra na kartu emocija u zemlji i izvan nje".

''Stručnjaci'', dalje, smatraju da je ''turski predsjednik, posredstvom tog narativa, dodijelio sebi ulogu portparola islamskog svijeta i nastoji nametnuti svoj autoritet u regiji putem ponovnog instaliranja osmanlijske države'', piše "The Bosnia Times".

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.