BIH

Jesu li najbolji kandidati otpali jer nisu imali štele?

Završen konkurs za prijem 250 ljudi u OSBiH

M. AŠČIĆ

20.7.2014


Okončan je javni konkurs za prijem 250 kandidata u vojnu službu 14. klase pripadnika Oružanih snaga (OS) BiH, koji je Ministarstvo odbrane (MO) BiH, sa Zekerijahom Osmićem (SDP) na čelu, raspisalo još početkom avgusta prošle godine, saopćeno je iz ove državne institucije.

Završna obuka

Nakon provedenih testiranja, Komisija za izbor vojnika u OSBiH na kraju je odabrala 310 vojnika, ali je prilikom testiranja na ljekarskim pregledima sposobnim proglašeno 248 kandidata, dok su dva vojnika odustala, a dva se nisu pojavila na završnoj obuci. Indikativno je, međutim, da je čak 49 kandidata prilikom ljekarskog pregleda proglašeno nesposobnim.

Potpisivanje ugovora i polaganje zakletve za pripadnike 14. klase kandidata za prijem u vojnu službu predviđeno je za kraj mjeseca u Pazariću kod Sarajeva. Prijem novih vojnika u OSBiH dio je planskog i redovnog zanavljanja dijela vojničkog sastava kojem se, zbog godina starosti, u narednom periodu mora prekinuti profesionalna vojna služba.

No, i ovaj prijem u vojnika u OSBiH nije mogao proći bez optužbi da su najbolji kandidati otpali jer nisu imali štele ili, kako se već godinama tvrdi, novac da potkupe brigadire kako bi postali dio OS.

 

Istraga pri kraju

 

Iz više izvora potvrđeno nam je da je i ovaj prijem obavljen uz niz nezakonitosti, poput onog za odabir kandidata za prijem oficira i podoficira koji zbog primanja mita istražuju SIPA i Tužilaštvo BiH.

- Svake godine ponavlja se isto. Najbolje kandidate koji nemaju nikakvu štelu proglase nesposobnim, a zaposle se većinom djeca onih koji mogu masno platiti. I kome da se žalimo - tvrdi jedan od kandidata za "Avaz", koji nije želio da mu otkrivamo identitet.

Istraga Tužilaštva BiH, koja je pokrenuta krajem prošle godine protiv odgovornih u MO i OSBiH zbog sumnje da su uzimali mito za prijem vojnika, u završnoj je fazi. Istraga je pokrenuta na osnovu detaljnog izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji je SIPA podnijela Tužilaštvu.


Za prijem 15. klase (113 kandidata) do sada su odabrana 123 kandidata, a početak obuke planiran je za 22. septembar.


3.288 prijavljenih
700 nije prošlo eliminaciju
339 nije se javilo na testiranje
380 nije predalo ispravne dokumente
310 odabrano kandidata
248 zadovoljilo uvjete

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.