BIH

Ima li nade da će i Putin završiti u Hagu?

Američki diplomata piše za "Dnevni avaz"

Clifford BOND

21.7.2014

 

Oni koji su iskusili balkanske ratove devedesetih godina prošlog stoljeća vide dosta sličnosti sa sukobima koji bjesne ovih dana na istoku Ukrajine. Neki posmatrači porede predsjednika Rusije Vladimira Putina s Hitlerom. No, smatram da je bolje i preciznije porediti ga s Miloševićem.

Strani lider, formalno demokratski izabran, ali koji posjeduje skoro diktatorske moći, koji progoni disidente, manipulira medijima u vlastitoj državi i destabilizira susjedne države otimajući im teritorije.

Pomaganje pobune

On tvrdi da ima pravo štititi svoju etničku ili jezičku braću u inozemstvu. Ne koristi vlastitu vojsku da izvrši invaziju, osim u slučaju Krima, gdje je to odmah napravio, ali zato šalje paravojne formacije, dostavlja pobunjenicima oružje i tešku i sofisticiranu opremu, kako bi oni bili u stanju provoditi pobunjeničke aktivnosti. Paralelno s tim, poziva na dijaloge i prekide vatre i šalje još više pomoći u naoružanju, opremi i ljudstvu.

Dok pobunjenici zauzimaju gradove na zapadu Ukrajine te za taoce uzimaju strance, sprečavaju međunarodne posmatrače da istražuju na terenu gdje su se zločini desili, on izjavljuje da nema utjecaja na njih niti ikakve veze s akcijama koje provode. Sve to uprkos sve brojnijim dokazima nezavisnih posmatrača da njegovi potčinjeni stoje na vrhu cijele te piramide zločina. Uz sve, on poziva međunarodnu zajednicu da naoružane pobunjenike, koje prethodno niko nije birao ni izabrao, smatra legitimnim predstavnicima lokalnog stanovništva.

Žrtve, dok oni brane vlastitu domovinu, optužuje da su fašisti i nacionalisti te da provode genocid i zločine protiv čovječnosti.

Njegove aktivnosti stvaraju humanitarnu krizu i more izbjeglica. I za to on krivi žrtve. Dodaje i da su nesposobni ili da, jednostavno, neće pomoći onima koji su s područja konflikta koji je on započeo.

Sličnosti Ukrajine i Balkana su nevjerovatne. One donose ponavljanja i u odnosu zapadnih vlada i odgovoru na ovaj izazov.

Evropski odgovor

Evropljani beskrajno debatiraju o činjenicama na terenu i šta bi trebao biti adekvatan odgovor. Mirotvorci agresore tretiraju kao poštene učesnike pregovora u kojima se traži prekid sukoba.
 
Isti ti mirotvorci apeliraju na moral žrtve i prihvate primirje čak i kada pobunjenici ubijaju pripadnike istih tih mirotvoraca, siju smrt na teritorijama na kojima vladaju, ili savremenim naoružanjem obaraju vladine avione, a sada i civilne letjelice pune putnika.

U konačnici, Milošević je odveden u Hag da se suoči s pravdom za zločine koje je počinio. Ima li nade da će i Putin tako završiti?

Ova pobuna ustvari je vanjska agresija

Putinova propagandna mašinerija, koja je jedini izvor informiranja njegovog naroda, emitira sve nove i nove priče pune laži ili poluistina i bezočno i okrutno stalno ponavlja istu veliku laž stranim medijima sve kako bi se dobila neka podrška u Evropi i drugdje u svijetu.

Zapadni mediji, u pokušajima da osiguraju "balans" u svom izvještavanju, zločince i žrtve tretiraju isto i ignoriraju očigledno: ova pobuna ustvari je vanjska agresija!

 

(Clifford Bond bio je ambasador

SAD u BiH. Stavovi u ovom

tekstu njegovi su lični.)

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.