BIH

Kazne se i dalje kreću od 1.000 do 10.000 KM

Objavljen Pravilnik o sukobu interesa

A. Du.

21.7.2014

 

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa BiH, koja je formirana nakon zakonskih izmjena usvojenih u Državnom parlamentu, objavila je u posljednjem broju "Službenog lista BiH" Pravilnik o postupanju u slučajevima sukoba interesa.

Iako su se, kada je riječ u utvrđivanju sukoba interesa, očekivale određene novine, Komisija će, prema odredbama ovog pravilnika, djelovati po istim procedurama kao što je to do sada činila Centralna izborna komisija BiH.

 

Faksimil dijela Pravilnika: Objavljen u „Službenom listu BiH“

 

Tako će sankcije za one zvaničnike za koje bude utvrđen sukob interesa ostati iste, od 1.000 do 10.000 KM.

I dalje će, kako piše u ovom pravilniku, podatke o imovini zvaničnika biti zabranjeno objavljivati na internet-stranici Centralne izborne komisije BiH.

Kao što je poznato, Sud BiH 2012. godine donio je odluku kojom je zabranio CIK-u da na svojoj internet-stranici objavljuje skenirane izjave o imovinskim kartonima kandidata i izabranih političkih zvaničnika.

U Pravilniku Komisije za odlučivanje o sukobu interesa BiH, pak, navodi se da će podaci iz dosjea zvaničnika biti dostupni "pojedinim osobama i javnosti, i to na njihovo traženje, a u skladu s odredbama zakonskih propisa o slobodi pristupa informacijama i zaštiti tajnih i ličnih podataka". Inače, ovakvi podaci moći će se dobivati na uvid, ali samo u prostorijama CIK-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.