BIH

Lijepa su i sijela uz kahvu nakon teravije

Mubarek mjesec među Bošnjacima u Ljubuškom

M. HODŽIĆ

21.7.2014

 

Širom Bosne i Hercegovine, pa tako i u Ljubuškom, muslimani su s radošću dočekali dragog gosta, mubarek mjesec ramazan. U starom dijelu Ljubuškog, gdje uglavnom žive Bošnjaci, naselju Gradska, jedinom bošnjačkom selu u općini, te Vitini s manjim brojem povratnika, duh ramazana osjeti se na poseban način.

Na granici

Od oko 1.500 Bošnjaka, koliko ih je do rata živjelo u ovoj hercegovačkoj općini, danas se vratila tek trećina njih. Nastoje njegovati i prenositi tradiciju koja prati ramazan i sačuvati je od zaborava.

 

Džamija na Žabljaku

 

Ljubuške hanume i omladina uoči ramazana pospremili su i okrečili džamije kako bi blistave i čiste dočekale svoje klanjače. Teravije klanjaju u džamijama u Gožulju i na Žabljaku. Jednu teraviju klanjaju i u Vitini.

Šemsudin ef. Germić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Ljubuški, kaže da je u ljubuškim džamijama prisutan veliki broj džematlija, naročito mlađih, što njega posebno raduje.

- Trudimo se svi da što više vremena provodimo zajedno, posebno za iftare, što čini posebnu draž ovog mubarek mjeseca. Lijepa su i naša sijela uz kahvu nakon teravije. To sve je izuzetno značajno u ovim povratničkim mjestima na granici u kojima su nanovo oživljeni adeti i običaji Bošnjaka, a što je bilo poremećeno svim ovim dešavanjima iza nas - kaže ef. Germić.

Društveni život

Napominje da Bošnjaci u Ljubuškom nemaju mjesto na kojem bi mogli organizirati svoj društveni život, mada u posljednje vrijeme rade i na toj ideji, tj. gradnji sportsko-rekreativnog omladinskog centra. Što se tiče džamija, pet ih je uz mesdžid u Pobršću, i one su djelimično ili potpuno obnovljene.

Jedina preostala musala

U Ljubuškom je preostala i jedina musala u BiH. Ef. Germić kaže da bi bilo veoma lijepo da se ona obnovi.

- Bila bi vrlo interesantna za turiste, a tu bi se mogla klanjati i teravija na otvorenom - kaže ef. Germić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.