BIH

Grlo Derviša i džokej Zlatko pobijedili iz drugog puta

Održane prve konjičke trke

P. MUCOVIĆ

22.7.2014


Konjički klub „Potkovica" iz Bileće i Općina Bileća organizirali su prve konjičke trke „Bileća 2014", koje su održane na lokalitetu Bijeljani, u mjestu između Bileće i Berkovića.
Miljan Aleksić (SNSD), načelnik općine Bileća, rekao je na otvaranju ove manifestacije da se nada da će ona postati tradicionalna.

Drugi sadržaji

- Okupilo se 25 takmičara iz BiH i Crne Gore, a ovo je jedinstven događaj u Hercegovini, jer samo Bileća ima manifestaciju koja je u potpunosti posvećena konjičkom sportu, budući da ona u Nevesinju ima i druge sadržaje - rekao je Aleksić.

Konjičke trke u Bileći organizirane su u četiri kategorije, i to brdsko-planinskih konja, arapskih punokrvnih konja i punokrvnih engleskih grla, dok je jedna trka bila rezervirana samo za bilećka grla.

 


Omeragić i Derviša: Pobjednički tim

 

Pobjednik u trci rezerviranoj za Bilećane bio je punokrvni engleski konj Derviša s jahačem Zlatkom Omeragićem, koji je džokej već 28 godina.

- Imao sam problem u prvoj trci s jednim konjem koji je pao, tako da se, jednostavno, nismo mogli izvući iz trke. Bio sam drugi i bio sam zadovoljan postignutim rezultatom. Međutim, ispao je neki drugi problem i trka se morala ponoviti, ali ovaj put smo pobijedili - rekao je Omeragić.

Najmlađi jahač

Najbolja u trci brdsko-planinskih konja na 1.000 metara bila je kobila Venera, koju je jahao njen vlasnik Veselin Mitrović iz Nikšića. Kobila Obojanka vlasnika Vlade Vukotoća uzela je prvo mjesto u drugoj trci arapska grla na 1.200 metara, a jahač je bio 14-godišnji Milan, vlasnikov sin, inače najmlađi džokej na cijelom takmičenju. Među punokrvnim “englezima” na 1.400 metara najbrža je bila kobila Stratedžik Sajens (Strategic Science), koju je jahao  Šaban Salkanović.
 
Mašina zakazala

Dražen Dunđer, vlasnik Konjičkog kluba "Potkovica", čestitao je pobjedniku i izrazio žaljenje što je mašina zakazala i nije otvorila boks njegovog konja pa je trka morala biti ponovljena.

- Sljedeće godine očekujem još veći broj konja, posjetilaca i nagrada - istakao je Dunđer, čiji su konji osvojili dva druga mjesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.