BIH

Kako Izetbegovića nije stid izgovoriti da narod živi dobro

Tragom izjave člana Predsjedništva da stanje u BiH nije crno

A. DUČIĆ - A. NUHANOVIĆ

22.7.2014

 

Izjavu aktuelnog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića (SDA) u emisiji "Reflex" na OBN-u od 20. jula o tome da, kada je riječ o nezaposlenosti i siromaštvu, stanje u BiH i nije baš tako crno, sagovornici "Avaza", politički i ekonomski analitičari te sindikalisti, ocijenili su najboljim primjerom kako vlastodršci žele prikriti katastrofalne posljedice svog 20-godišnjeg nesposobnog vladanja.

Dugoročni problem

- Općenito mislim da u BiH nije baš tako ni crno stanje, kako neki to predstavljaju. U Srbiji je nešto niža plaća nego u BiH. Imamo veliki broj nezaposlenih, ali ostale prilike su kao u regionu. Ne mislim da je BiH baš tako jedan težak slučaj - kazao je, između ostalog, Izetbegović.  

Politički analitičar i projekt-menadžer CCI-ja Adis Arapović rekao je da će "oni koji su na vlasti pokušati relativizirati sve dokazive i činjenično utemeljene pokazatelje o stopi siromaštva i nezaposlenosti u BiH, o skromnom dometu stranih investicija i svim drugim ekonomskim parametrima".

 

 

- Ovo je pokušaj prikrivanja vlastitog neuspjeha. Naime, u proteklih 15 godina nekoliko stranaka je, manje ili više u kontinuitetu, bilo na vlasti i skoro sve što sada imamo kao sistematski, strukturalni ili dugoročni problem, dijelom možemo adresirati upravo tim političkim strankama. Zato je jasna njihova namjera da kroz relativizaciju u javnom prostoru, možda omekšaju i negativan odnos javnosti spram vlastitih političkih opcija - ocijenio je Arapović.

Komentirajući Izetbegovićevu izjavu da su u BiH plaće nešto više nego u Srbiji, Arapović je rekao da je poređenje ove dvije države "u najmanju ruku ili neznalački ili manipulativno".

- Stopa nezaposlenosti u Srbiji mnogo je niža nego u BiH, pri čemu je ona u BiH decenijska, upravo zbog nesposobnosti vlasti da otvore dovoljan broj radnih mjesta - kazao je Arapović.

 

 

Ekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić kaže da podatak o tome da je u BiH skoro 560.000 nezaposlenih sam po sebi sve govori.

- Više od 20 posto građana živi ispod crvene linije siromaštva, a oko 45 posto njih su u situaciji socijalne potrebe. BiH je i dalje na samom začelju ne samo zemalja Evrope nego se može upoređivati i s nekim afričkim zemljama - kazao je Hasić.

 

Uvijeti za rad

 

Potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Selvedin Šatorović, također, spori izjavu Izetbegovića, jer smatra da je u BiH stanje izuzetno teško te je istakao da je nakon poplava u maju BiH dotakla dno dna.

- Radnici su nezaštićeni, ne poštuje se Zakon o radu, poslodavci ne plaćaju doprinose, ne poštuju radno vrijeme, uvjete za rad. Većina radnika u BiH suočena je sa smanjenjem plaća, kašnjenjem isplata, neplaćanjem doprinosa - kazao je Šatorović.

Mahmutović: Bakir ne zna da se BiH nalazi na posljednjem mjestu po svemu

Mahmutović: Ne mogu više prodavati maglu

Predsjednik Sindikata komunalnih radnika FBiH Rifat Mahmutović tvrdi za "Avaz" da stanje u BiH ne može biti alarmantnije i gore.

- U ovoj zemlji apsolutno ništa ne štima, dosta je zamazivanja očiju! Bakir takvom izjavom pokazuje da je zalutao u politiku, jer ne zna da se BiH nalazi na posljednjem mjestu po svemu, počev od bruto društvenog proizvoda, nezaposlenosti, socijalne slike naroda - kazao je Mahmutović.

 

Zvanična statistika crna i neumoljiva

 

  • 544.594 nezaposlene osobe registrirane u BiH do kraja maja 2014.

  • 32.888 ljudi u prva 4 mjeseca 2014. u BiH ostalo bez posla, od toga 19.520 u FBiH

  • 251 firma u FBiH ugašena od 1. januara do 25. juna 2014.

  • 1.091 obrtnik u FBiH od 1. januara do 25. juna 2014. bez posla  

  • 2.700 KM iznosi zaduženje po stanovniku u BiH

  • 297 miliona KM ili 11,7 posto porastao deficit u robnoj trgovini BiH s inozemstvom u prvih pet mjeseci 2014., izvoz opao za 9 miliona KM

  • 35,3 miliona KM direktna strana ulaganja u prvom kvartalu 2014., što je manje za 64,2 posto nego u istom periodu prošle godine

 
(Ovo su podaci Agencije za rad i zapošljavanje, Direkcije za ekonomsko planiranje, Centralne banke BiH, Porezne uprave i Privredne komore FBiH)

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.