BIH

Izraelci ne gledaju ko nosi pušku, ubijaju sve redom

Palestinac Amar Šehada, čiji je zet ubijen u Gazi

S. MUHIĆ

22.7.2014

 

Izraelska vojska prekjučer je tokom napada i granatiranja pojasa Gaze ubila palestinskog novinara Halida Hamada, koji je snimao dokumentarni film o spašavanju i pomaganju ranjenima za agenciju „Continue“. Fotografija njegovog tijela obišla je cijeli svijet!

Vrše genocid

Ubijeni dvadesetpetogodišnji novinar Hamad zet je Amara Šehade, Palestinca koji već deset godina u Sarajevu studira, radi i živi s porodicom.

Šehada je za „Avaz“ jučer ispričao da je ubistvo njihovog zeta pogodilo cijelu porodicu. Kazao nam je da su se zet i njegova sestra vjenčali tek početkom aprila ove godine.

- Sestra je u trećem mjesecu trudnoće. Čekali su bebu! Ubili su ga dok je bio u zgradi hitne pomoći i snimao dokumentarni film. Ciljano su gađali njega i ubili granatom iz aviona. Tri puta su pobjegli, ali četvrti put se nisu uspjeli spasiti. To se desilo u istočnom dijelu Gaze, gdje su Izraelci prekjučer granatirali naselja i vršili genocid - kazao je Šehada.

 

Ubijeni palestinski novinar Hamad ispred bolnice

 

Situacija u Gazi, kako nam je ispričao, katastrofalna je. Šehada stalno komunicira s porodicom, ocem, majkom, tri brata i četiri sestre.

- Kažu da granate neprestano padaju oko njih. Samo čekaju da im se nešto desi. S obzirom na to da je pojas Gaze vrlo malo područje, narod nema gdje pobjeći, jedino ostaje da se bacaju u more. Izraelci rade šta žele, ruše, ubijaju… a niko u svijetu u tome ih ne sprečava - ističe Šehada.

Došao studirati

On je u BiH došao 2005. godine na studij i od tada nije išao kući. Kaže da ne smije ići, jer bi ga na granici već u Egiptu uhapsili, samo zato što je Palestinac.

Stradali brojni članovi porodice

Osim zeta, novinara Hamada, Šehadi su u Gazi ubijeni tetična i njen muž, ali i šest članova porodice njenog muža. Osim zeta i tetične, kako navodi, ubijeni su zetovi otac, majka, brat, djeca brata… Također, 2002. Šehadi su u sukobima ubijeni brat i amidža.

U Gazi živi 1,8  miliona stanovnika

- Gaza ima oko 1,8 miliona stanovnika, koji žive na samo 365 kilometara kvadratnih. Granice su zatvorene i narod živi od humanitarne pomoći, koja dolazi preko Izraela, a ne arapskog svijeta. Već sedam godina Izrael nam daje gorivo, materijale i sve drugo što je potrebno za život, ali samo onoliko koliko oni žele - kaže Šehada.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.