BIH

Na 100 dunuma zasadi jagode, maline i borovnice

U Kamenici preko razvoja agrara do održivog povratka

M. ČABRIĆ

23.7.2014

 

Kamenicu, naselje kod Teslića, 1992. godine, pred vihorom rata, moralo je napustiti oko 1.100 stanovnika. Danas ih je tu oko 1.400, a u područnoj školi je 140 učenika.

Bolji život

Ne čekajući na pomoć sa strane, povratnici su zasukali rukave i u selu počeli sami sebi praviti bolji život. Na više od stotinu dunuma nikli su uređeni zasadi maline, jagode i sibirske borovnice. Uz plantažne zasade, gdje se primjenjuju propisane agrotehničke mjere, mnogo je malih parcela od nekoliko stotina kvadrata.

Munib Durmišević na samo 150 kvadrata zasadio je posebnu vrstu američke jagode hit opium, a berbom je i sam bio iznenađen.

- Oko 150 kvadrata imam pod jagodom i ubrao sam oko 156 kilograma. To je prva ruka. A očekuju se tri berbe. Dogodine planiram udvostručiti površinu i skoro da mogu izdržavati četveročlanu porodicu - kaže Durmišević.

S plantažnih zasada maline i jagode očekuje se prinos od oko 35 tona, a još toliko će vrijedne ruke povratnika prikupiti šumskih plodova. Ni plasman Kameničani nisu prepustili slučaju, formirali su zemljoradničku zadrugu, gdje je prijem plodova uredan, a isplata zagarantirana.

Solidne cijene

- Imamo pouzdane partnere, tako da kooperantima možemo garantirati siguran otkup i isplatu. Cijene su solidne. Svježa jesenja gljiva, prva klasa, zna iznositi i do 20 maraka po kilogramu. Jagoda se kreće od sedam do deset maraka za kilogram - kaže Ramo Topovčić, direktor ZZ "Šumski plod" iz Kamenice.

Otkup mlijeka

 

Selmanović: Ne isplati se

 

Zbog snižene otkupne cijene mlijeka, u selu je sve manje muznih grla. Stočarstvo, koje je bilo u ekspanziji, proživljava teške dane. Mještani često pale stogove sijena jer ga nemaju kome prodati. Otkupna cijena litra mlijeka sa 85 feninga sa subvencijom pala je na 38 feninga.

- Litar mlijeka sada je 40 feninga, a kila mekinja 30. Ako se nešto ne promijeni, nećemo imati računa držati muzna grla - kaže Mehmed Selmanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.