BIH

Donatori osjećaju nelagodu da daju novac bh. vlastima

Otpravnik poslova Ambasade SAD boravio u Foči

Autor:Al. B.

23.7.2014

 

Otpravnik poslova Američke ambasade u BiH Nikolas Hil (Nicholas Hill) tokom jučerašnje posjete Foči podijelio je zabrinutost japanskog ambasadora Hidea Jamazakija, koji je dan ranije održao lekciju bh. zvaničnicima kritizirajući ih zbog rastrošnosti, a da istovremeno nisu ni pripremili plan obnove zemlje nakon poplava. Poput vlade Japana, i SAD projekte pomoći BiH realiziraju bez povjerenja u institucije i one koji ih predvode.

Razumije zabrinutost

- Transparentnost je od ključne važnosti u bilo kojem programu pomoći. U potpunosti razumijem zabrinutost koju je izrazio japanski ambasador. Što se tiče našeg novca koji ide kao pomoć nakon poplava, on se troši na programe koje mi identificiramo zajedno s našim partnerima širom zemlje, a koji su neophodni nakon poplava. Donatori osjećaju nelagodu da daju novac - kazao je Hil.   

On se jučer u Foči susreo s aktuelnim i bivšim načelnikom općine Radisavom Mašićem i Zdravkom Krsmanović (NDP), a razgovarali su ekonomskoj situaciji i visokoj stopi nezaposlenosti. U funkciji potpredsjednika Narodnog demokratskog pokreta Krsmanović je zatražio podršku Američke ambasade u naporima da izbori budu pošteni.

 

Hil i Ćemo: Saradnja Ambasade SAD i MIZ Foča

 

- Naša je želja da izbori budu demokratski, fer i pravični i da se eliminiše korištenje institucija vlasti i resursa države u predizborne svrhe kroz zapošljavanje i pritiske - kazao je Krsmanović.

Ambasada SAD s partnerima već je organizirala nekoliko sastanaka posvećenih transparentnosti izbornog procesa.

- I nas to brine. Razgovaramo s ljudima širom zemlje kako osigurati pravedne izbore. Naravno, CIK je u centru svega toga, ali da budem iskren s vama, nakon današnjih (jučerašnjih, op. a.) razgovora dobio sam želju da se vratim u Ambasadu i da ponovo i mi o tome razgovaramo - istakao je Hil.

Izrađen mihrab

Hil je jučer posjetio i lokalitet Aladža džamije, čija bi obnova uskoro trebala početi. Upravo je Američka ambasada u nekoliko navrata podržala ovaj projekt.

- Iz sredstava američkog ambasadora već je izrađen mihrab koji se nalazi zaštićen u Ustikolini i čeka obnovu Aladža džamije da bude u nju ugrađen - kazao je predsjednik Medžlisa IZ Foča Salem ef. Ćemo.

Moj prijatelj Srbin rekao mi je da Dodiku preporučim jogu

Hil je tokom jučerašnje posjete preporučio predsjedniku RS Miloradu Dodiku (SNSD) da se bavi jogom. Bio je to odgovor na Dodikov zahtjev upućen Predsjedništvu BiH da ovaj američki diplomata bude proglašen personom non grata u BiH.

- Ja samo radim svoj posao i ne mogu se brinuti o tim stvarima. Čini mi se da svaki put kada govorim o gospodinu Dodiku, njegov krvni pritisak poraste. Naravno, to me brine. Jedan moj prijatelj, Srbin, predložio je da mu preporučim jogu - kazao je Hil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.