BIH

Vaši političari misle samo kako da sačuvaju vlast

Hideo Jamazaki, ambasador Japana u BiH

S. NUMANOVIĆ

23.7.2014

 

Razočaravajuće je da Vijeće ministara BiH samo priča o donatorskoj konferenciji. Oni nisu razgovarali ni o kakvim konkretnim planovima za obnovu. Prema meni, to je problem, izjavio je u razgovoru za „Dnevni avaz“ ambasador Japana Hideo Jamazaki.

Nakon neuobičajeno oštre izjave u kojoj je kritizirao bh. političare da ne rade i da se bahato ponašaju, Jamazaki je postao skoro pa medijska zvijezda.

Jaka pozicija

On ističe da mu pozicija člana Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira daje pravo da bude kritičan.

- Moja izjava vrlo je jasna i ništa posebno nisam rekao. Donatorska konferencija je završena, a Japan je spreman pomoći. Želio sam da građani BiH znaju našu poziciju i da im stojimo na raspolaganju. Generalno, odnosi BiH i Japana vrlo su dobri. Svi građani ove države cijene naše aktivnosti ovdje - ističe Jamazaki.  

Upitan zašto nije govorio u svojoj izjavi i o korupciji, on kaže da to jeste veliki problem za BiH te da se on mora riješiti. Građani, ističe, moraju pobijediti to zlo.

Bilo je glasina da su neka donatorska sredstva pokradena. Naša nisu, ističe Jamazaki.

- Volim građane ove zemlje. Političare ne volim. Želim da Japan pomogne BiH koliko god može. Političare ne volim, jer u demokratiji oni služe građanima. Ovdje oni ne misle na građane, već samo kako da sačuvaju svoju vlast. To nije demokratija – kaže on.

Pojašnjava da je Japan na nedavnoj konferenciji u Briselu za BiH donirao deset miliona KM. Kaže da se radi o humanitarnoj pomoći, ali da za ozbiljnije iznose nema ozbiljnih projekata. Ističe i da je Japan od 1996. godine u BiH uložio milijardu KM!

- Ako nam se da dobar, konkretan plan, bit će japanskih para. A plan trebaju dati vlasti. Do sada nam se niko od njih nije obratio. Vijeće ministara i ne raspravlja o ovome i zato nema nikakvog plana. Agencija UN-a za razvoj radi dobar posao i mi ćemo vjerovatno kroz tu organizaciju dati nešto pomoći za BiH. Ali, to nije adekvatan način - navodi on.

Bez razgovora

Upitan je li bilo razgovora s ljudima iz Vijeća ministara, on odgovara odrečno.  

- Niko me iz Vijeća ministara nije kontaktirao. Problem je što oni ne mogu odlučiti ko je odgovoran i ko bi onda trebao kontaktirati ne samo mene - prenosi nam Jamazaki.

Zaključuje i da je njegovo javno obraćanje bilo poruka građanima BiH, a ne političarima.

- Želim da oni znaju šta mislimo. A u oktobru su izbori, pa neka građani odluče - ističe Jamazaki.  
 
Pomoć Maglaju i Doboju

- Bili smo u Maglaju i Doboju i već sada radimo na konkretnim projektima s gradonačelnicima obje općine. Radi se o projektima pomoći za suštinske probleme poput  deminiranja, obnove objekata... Odranije radimo na osiguravanju grijanja u osnovnim školama te dopremi bolničkih vozila za domove zdravlja i za bolnice - kaže Jamazaki.

Prevelik iznos - nema para

Ambasador otkriva i da Japan ima vrlo striktne načine pomoći.

- Kada pomažemo nekome, od njega tražimo da otvori poseban račun da mi stavimo novac. Kada dobijem sumu, onda stavim pečat. Ako je prevelik iznos, nema pečata! Dakle, nema ni para - priča nam Jamazaki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.