BIH

Niko ne vjeruje nesposobnoj Vladi

Nevladin sektor o analizi ambasadora Japana

S. DEGIRMENDŽIĆ

23.7.2014

 

Japanski ambasador u BiH Hideo Jamazaki tokom jučerašnjeg susreta s Nebojšom Radmanovićem (SNSD), članom Predsjedništva BiH, ponovio je stav vlade Japana da ta zemlja neće dati novac institucijama BiH, nego će ugroženima poplavama u našoj zemlji pomoći direktnim finansiranjem projekata sanacije.

Ispravno i očekivano

Dan ranije, ambasador Jamazaki u pismu medijima podsjetio je da će vlada njegove zemlje izdvojiti dodatnih pet miliona eura bespovratne pomoći za obnovu područja pogođenih poplavama, ali da ih neće dati vlastima jer nemaju konkretan plan za obnovu zemlje.

Predstavnici nevladinog sektora u BiH kažu da je ovakva reakcija japanskog diplomate ispravna i očekivana.

Ivana Korajlić, portparol i projekt-menadžer „Transparency Internationala BiH“ (TIBiH), kaže da je ambasador Jamazaki na ovaj način pokazao odgovornost prema poreznim obveznicima u svojoj zemlji.

 

- Očekivano je da su od naših vlasti traženi plan i kriteriji raspodjele i utroška tih sredstava i naravno da će u ovom slučaju vlada Japana odgovorno postupati prema novcu svojih poreznih obveznika. Takav transparentan način utroška trebaju primijeniti i naši političari - kaže Korajlić.

 

 

Majda Behrem-Stojanov, portparol Centara civilnih inicijativa (CCI), kaže da je nesposobna i do sada najneučinkovitija vlast u BiH opsjednuta sama sobom te ne zaslužuje ništa drugo osim kritika.

- Ovakvo ponašanje dovelo je u februaru do najvećih i najdramatičnijih protesta viđenih u BiH, a potom i do katastrofalnih posljedica prirodnih nepogoda. Aktuelna vlast ni u toj situaciji nije se mogla složiti ni o čemu. Zato ne začuđuju ovakvi komentari i reakcija japanskog ambasadora u BiH - kaže Behrem-Stojanov.

Jasna poruka

Japanski diplomata u poruci bh. javnosti uputio je i kritiku političarima na vlasti zbog trošenja budžetskog novca na policijsku pratnju te bahato ponašanje u saobraćaju. Ova, inače za diplomate neuobičajena primjedba u zemlji domaćinu, za nevladin sektor također je očekivana.
 
- To je jasna poruka da i ambasadori zemalja koje nam stalno pomažu primijete  rastrošnost naših političara koji uopšte ne razmišljaju koliko nepotrebno novca troše  - ističe Korajlić.

Je li zaista pratnja potrebna

 

Hadžović: Uraditi analizu

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) BiH, komentirajući javno izrečeno pitanje ambasadora Jamazakija - je li i 20 godina nakon rata u BiH sigurnosni ambijent takav da su političarima neophodne sigurnosne mjere u smislu brojne policijske pratnje, kaže da bi se tim pitanjem trebale pozabaviti policijske i sigurnosne agencije u BiH.

- Trebala bi se napraviti analiza koja bi pokazala zahtijevaju li sadašnja situacija i stanje toliku pratnju kao u vrijeme kada su nastajali pravilnici o zaštiti - smatra Hadžović.

Radončićev primjer

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, dok je bio ministar sigurnosti BiH, nije koristio policijsku pratnju na koju je zakonom imao pravo. Radončić je tada donio i odluku kojom je ukinuo pravo da deset pomoćnika ministra sigurnosti BiH, šefovi kabineta ministra i zamjenika ministra i sedam vozača koriste službena vozila mimo radnog vremena, a nepotrebna vozila stavio je na raspolaganje agencijama za provođenje zakona.

Radončić je, dok je bio ministar, svoju plaću davao sindikatima policije, službeno vozilo Ministarstva sigurnosti nije koristio u lične i stranačke svrhe, a za vrijeme mandata nije uzimao dnevnice za putovanja u zemlji i inozemstvu.

Karić: Govorimo godinama

 

Karić: Ne vjeruje u promjene

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže „Account", za "Avaz" kaže da je japanski ambasador kazao ono što nevladin sektor i mediji govore godinama.

- Činjenica je da se sredstva troše nepotrebno - kaže Karić, dodajući da, ipak, ne vjeruje da će vlasti zbog ove izjave promijeniti ponašanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.