BIH

Obustavljena istraga o dodjeli posla štampanja listića

Tužilaštvo BiH odlučilo u novom slučaju

S. D.

23.7.2014

 

Tužilaštvo BiH obustavilo je istragu o utvrđivanju okolnosti pod kojima je poništen ugovor za štampanje i pakovanje glasačkih listića za opće izbore u BiH s hrvatskom kompanijom "Zrinjski", a ovaj posao dodijeljen banjalučkoj firmi "Atlantik BB", uprkos tome što je ponuda banjalučke kompanije skuplja za oko 250.000 KM.

Istražne radnje provodila je Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a, kako je jučer saopćilo Tužilaštvo BiH, odluku o obustavi istrage donio je Božo Mihajlović, zamjenik glavnog tužioca i rukovodilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH.

 

Vijeće ministara BiH, kako saznajemo, na današnjoj sjednici u Sarajevu prihvatanjem ostavke zamjenice direktora Arhiva BiH Ilme Mehić-Jusufbašić, koja je u međuvremenu imenovana za članicu Ureda, trebalo bi odblokirati rad Ureda.

- Nakon provedene istrage i analize prikupljenih dokaza, donesena je odluka o obustavi istrage protiv NN osumnjičenih osoba u svojstvu službenih i odgovornih osoba u CIK-u i Uredu za razmatranje žalbi - saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Iz ove institucije pojasnili su da provedenom istragom nisu prikupljeni dokazi za osnovanu sumnju da je počinjeno krivično djelo, za koje je postojao osnov sumnje izražen u naredbi o provođenju istrage.

U međuvremenu, CIK je nastavio aktivnosti na provedbi procedura u vezi sa štampanjem glasačkih listića s kompanijom "Atlantik BB", iako pred Uredom za razmatranje žalbi BiH još nije riješena žalba "Zrinskog".

 

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.