BIH

Simbol spajanja obala i ljudi

Deseta godišnjica obnove Starog Mosta

M. Sm.

24.7.2014


U Mostaru je jučer nizom sadržaja obilježena deseta godišnjica obnove Starog mosta, koja je trajala šest godina, a predstavlja najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH. Na zasjedanju UNESCO-a u Južnoafričkoj Republici u Durbanu, Stari most je godinu nakon obnove uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture.

Podijeljeni grad

Ova godišnjica, za razliku od prethodnih, obilježena je dostojanstveno - od promocije monografije "Mostar - Beskrajna priča" autora Milija Bijavice do otvaranja novog odjela Muzeja Hercegovine Mostar - Interpretacijskog muzeja - MuM, kao jedinstvenog centra u BiH koji će posjetiocima pružiti novo interaktivno iskustvo.

 


Doček za maratonca Golu

 

Obnova Starog mosta, koji su 9. novembra 1993. srušile snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), imala je i simbolički značaj - spajanje dvije obale podijeljenog Mostara. Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić smatra da je upravo obnova ovog monumenta doprinijela povezivanju ljudi tada bukvalno podijeljenog grada.

- Stari most postao je simbol spajanja obala i ljudi, pružanja ruke pomirenja i, rekao bih, bolje budućnosti ovog grada. Ostat će simbol grada, a na nama je da Mostar napravimo još sretnijim, prosperitetnijim i da dobrim stvarima privučemo pozornost cijelog svijeta. Nažalost, do sada smo privlačili samo lošim - istakao je Bešlić.

Slika na poklon

Doprinos obilježavanju dao je i poznati mostarski ultramaratonac Aco Golo, koji je istrčao maraton od Višegrada do Mostara kako bi simbolički spojio Most Mehmed-paše Sokolovića i Stari most, dva UNESCO-ova spomenika. Golu, koji je 250 kilometara pretrčao za 28 sati, jučer su na Starom mostu dočekali Bešlić i umjetnik Alica Jakirević, koji mu je poklonio svoju sliku.

U Golinu čast je član Kluba skakača u vodu "Mostari" Admir Delić izveo skok sa Starog mosta.

U Gradskoj vijećnici održan je forum "Mostar 2014 - 10 godina poslije", koji realizira Grad Mostar u saradnji s organizacijom INFINITY Heritage. Na forumu je učestvovao niz arhitekata i urbanista te stručnjaka iz oblasti zaštite spomenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.