BIH

Kompromitirani Ćatović upravljat će milionima KM

Zašto su SDP i SDA smijenili rukovodstvo "OdRaza"

A. DUČIĆ

24.7.2014

 

Prekjučerašnjim smjenama rukovodstva Fondacije za održivi razvoj "OdRaz" nastavljena je farsa s instaliranjem podobnih kadrova, koji će u režiji Federalne vlade SDP - SDA upravljati desetinama miliona maraka namijenjenih malim i srednjim preduzećima.

Otpisali kamate

Upravni odbor Fondacije, koji čini, praktično, pola Vlade, na čelo "OdRaza" postavio je Samira Ćatovića, bivšeg kompromitiranog direktora Agencije za privatizaciju u USK i "Una banke" iz Bihaća, čovjeka bliskog SDP-ovcu Hamdiji Lipovači.

Naši izvori iz Vlade FBiH tvrde da se radi o neposrednoj političkoj trgovini između SDP-a i SDA, s obzirom na to da je za izbor Ćatovića lobirao i ministar obrta, razvoja i poduzetništva Sanjin Halimović (SDA). Sve ovo, kako nam je preneseno, dio je većeg političkog dila ove dvije stranke, koji se odnosi i na izbor novog direktora Razvojne banke FBiH.

Protiv Ćatovića postoji prijava radnika i dioničara "Una banke" iz 2011. godine. Radnici su, ukazujući na kriminalnu privatizaciju ove banke, istakli da je Ćatović nakon privatizacije na mjesto direktora postavljen bez rješenja. U vezi s kriminalnom privatizacijom ove banke dovodi se i Agencija za bankarstvo FBiH, sa Zlatkom Baršom na čelu.

 

Meholjićeva kćerka i Bijedićeva savjetnica
O političkom dilu SDP-a i SDA svjedoči i činjenica da je za izvršnog direktora Fondacije "OdRaz" postavljena Sabina Meholjić, kćerka člana Glavnog odbora SDP-a Hakije Meholjića. Sabina je, naime, savjetnica SDP-ovog ministra saobraćaja i komunikacija Envera Bijedića. Pozicija savjetnika federalnog ministra, inače, bila joj je prvo zaposlenje!

Lipovača i Ćatović dovode se u vezu i s "Balkan Investment bankom" (BIB) Banja Luka, koja je u BiH oprala više stotina miliona KM. U prijavi radnika, naime, istaknuto je da je Lipovača na jednoj od sjednica Općinskog vijeća Bihać, kao tadašnji načelnik, izlobirao da se prihvati donacija "Balkan Investment banke" Općini u iznosu od 100.000 KM, a da se kao protuusluga otpišu kamate, odnosno dug BIB-a Općini Bihać viši od 350.000 KM.

Konsultantska kuća

Prema pisanju medija, bivši kompromitirani direktor BIB-a Edvin Navickas neposredno je zaslužan za izbor Ćatovića kao direktora "Una banke", s obzirom na to da je ranije bio angažirao jednu konsultantsku kuću iz Londona, koja je Ćatovića izabrala za direktora filijale BIB-a u Bihaću. Nakon toga je BIB, također pod sumnjivim okolnostima, kupio "Una banku" pa je Ćatović izabran za njenog direktora.

Teški politički talovi

Naši izvori u Vladi FBiH tvrde da ne stoje izjave federalnog premijera Nermina Nikšića (SDP) o tome da je Ćatović postavljen na poziciju dosadašnjeg direktora Vinka Jakića, jer navodno, dok je on bio na čelu, nisu mogli prolaziti određeni projekti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije. U pozadini su, tvrde naši sagovornici, teški politički talovi koji su zasnovani na nepotizmu i krčmljenju javnih sredstava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.