BIH

U toku provjera oko 8.000 kandidata

Rok za konačnu ovjeru lista istječe 8. avgusta

S. DEGIRMENDŽIĆ

24.7.2014

 

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u toku je provjera kandidata i kandidatskih lista političkih subjekata, učesnika ovogodišnjih općih izbora u BiH zakazanih za 12. oktobar. Rok za konačnu ovjeru lista na kojima se nalazi oko 8.000 kandidata istječe 8. avgusta.

Poslovna sposobnost

Kako nam je potvrđeno u CIK-u, da bi dobio ovjeru za izbore za sve organe, na svim nivoima vlasti, kandidat mora prvenstveno biti upisan u Centralni birački spisak u općini u kojoj se kandidira, ili u općini unutar granica izborne jedinice ako se kandidira za viši nivo vlasti. Na tom spisku kandidat je morao biti najkasnije do dana raspisivanja izbora u BiH, odnosno 15. maja ove godine.

Pod uvjetom da nema ranije izrečenu zabranu kandidiranja na izborima, kandidat se može prijaviti samo za funkciju u jednoj izbornoj jedinici, na bilo kojem nivou vlasti. Mora ispunjavati i uvjet da nema smetnju ili zabranu kandidiranja po osnovu sudske odluke kojom je lišen poslovne sposobnosti.

Osobama na izdržavanju kazne koju je izrekao Međunarodni sud za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju te osobama koje su pod optužnicom, a koje se nisu povinovale naredbi da se pojave pred sudom, zabranjena je kandidatura na izborima.

Isto se odnosi i na osobe koje su na izdržavanju kazne po osnovu presude neke od pravosudnih institucija u BiH kojima je izrečena kazna zbog ozbiljnih povreda humanitarnog prava.

Zastupljenost spolova

Ako među kandidatima bude sudija, tužilaca, pravobranilaca, ombudsmana, kao i notara, policijskih službenika, državnih službenika, pripadnika Oružanih snaga BiH, pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH te diplomatskih i konzularnih predstavnika BiH u inozemstvu, koji imaju diplomatski status, a da prije kandidature nisu podnijeli ostavku na neku od ovih funkcija, neće moći dobiti ovjeru.

Kada su u pitanju liste, CIK provjerava jesu li u skladu sa zakonom po zastupljenosti spolova te broju kandidata.

Političkim subjektima, u slučaju uočenih nedostataka, CIK će dati rok od pet dana da ih otklone. Za žalbe na eventualno neovjeravanje lista ili kandidata imat će rok od dva dana.

Zamjena kandidata

Nakon ovjere kandidatskih lista pa do početka štampanja glasačkih listića, politički subjekti imaju pravo zamijeniti kandidata na listi samo u slučaju smrti kandidata, ili ako je u međuvremenu kandidat postao nepodoban za kandidaturu po osnovu neke od odredbi Izbornog zakona BiH.

Aktuelni rokovi

30. juli do 31. juli rok za žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima
8. avgust rok za konačnu ovjeru kandidatskih lista
13. avgust rok za podnošenje kompenzacijskih lista
28. avgust objava konačnih lista kandidata u službenim glasilima
28. avgust zaključivanje i potvrđivanje konačnog Centralnog biračkog spiska

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.