BIH

Dogodine otvorenje Ferhadije

Privode se kraju radovi na Ferhad-pašinoj džamiji u Banjoj Luci

V. S.

24.7.2014

 

Gradnja Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci u završnoj je fazi i do decembra 2014. godine objekt bi trebao biti u potpunosti završen. Ceremonija svečanog otvorenja, prema sadašnjim procjenama, moguća je u ljeto 2015. godine, potvrdio nam je predsjednik Medžlisa Islamske zajednice (IZ) u Banjoj Luci Kasim Mujičić.

- Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) preuzela je finansiranje svih preostalih radova na Ferhadiji. Ugovorom između njih i izvođača radova, preduzeća “Neimar”, predviđeno je da objekt bude završen do decembra 2014. - kaže Mujičić.

Iako se rokovi mogu prolongirati, on kaže da “kompletan tim stručnjaka koji radi na obnovi, želi vjerovati da neće biti potrebe za tim”.

- Posljednji radovi, koje ostavljamo za kraj godine, su oni u unutrašnjosti objekta. To podrazumijeva uvođenje grijanja, oslikavanje objekta, arabeske i kaligrafiju, ispise i natpise u unutrašnjosti džamije... - navodi Mujičić.

Završetak gradnje ne podrazumijeva i otvaranje objekta, navodi Mujičić, za šta će, prema njegovim procjenama, trebati nekoliko mjeseci kako bi se organizirala ta ceremonija.

- Osim naših džematlija, ali i vjernika iz čitave zemlje, znamo koliko je interesiranje i dijaspore i naših donatora. Sigurno će to biti jedna od najzahtjevnijih, najvećih i najsposjećenijih svečanosti otvorenja vjerskog objekta IZ - napominje Mujičić.

Preostalo završiti turbe Ferhad-paše Sokolovića

Mujičić kaže da su u toku radovi na mihrabu, a zatim će uslijediti uvođenje grijanja, popločavanje sofa, arabeske, kaligrafija... Kada je riječ o radovima izvana, preostalo je završiti turbe Ferhad-paše Sokolovića i njegovih barjaktara, kao i Safikade.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.