BIH

Za obnovu crkve tražit će novac od FBiH i Hrvatske

Samostan Duha Svetoga u Fojnici

H. Čukle

26.7.2014


U crkvi Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, koja je proglašena nacionalnim spomenikom, u toku su pripremni radovi za restauraciju. Za ovaj važan i vrijedan projekt dobivene su potrebne dozvole od Zavoda za zaštitu spomenika FBiH i crkvenih vlasti.

Nastavak projekta

- U pitanju je nastavak započetog projekta sanacije i restauracije samostanske crkve koja je posvećena davne 1888. godine. Arhitekta je Josip Vancaš, a crkvu je iznutra oslikao Josip Oisner 1894. Sav njen namještaj je iz Tirola i Beča u Austriji, a orgulje su iz 1897. godine. Crkva je jedinstvena u BiH sa svojim oblikom i slikama koje su sačuvane i nisu ponovo ožbukane. Već je davno bilo vrijeme da se ona obnovi - kazao nam je fra Nikica Vujica, gvardijan Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici.

 

Restauratori s gvardijanom fra Vujicom

 

Dodaje da je najprije urađen snimak postojećeg stanja crkve te je restauriran crkveni kor i orgulje.

- Urađen je glavni projekt za sanaciju krovišta i krova nad korom. Kupili smo skelu, sada slijedi izrada elaborata za restauraciju zidnih i stropnih slika. Dolazi nam restaurator Sanjin Dugić iz Sarajeva, koji će urediti slike koje nisu zidne. Nakon toga će uslijediti izrada elaborata za restauraciju drvenih oltara. Svi ti poslovi trebaju biti završeni do juna iduće godine, kada ćemo imati izrađene sve planove projekta da bismo aplicirali prema vladama Federacije BiH i Hrvatske i tražili novac za njegovu realizaciju - objasnio je fra Vujica.

 

Plan radova

 

U crkvi smo zatekli restauratore sa Suzanom Damiani, profesoricom na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovne umjetnosti u Zagrebu, na čelu.

- Stropne slike u crkvi su veoma oštećene i imaju dosta anomalija koje su već detektirane. Važno je u ovoj fazi napraviti pregled svih površina, da bi se utvrdili obim i vrsta oštećenja, da bi se mogao napraviti plan radova koji će slijediti. Važno ja da se naprave probe materijala i probe određenih metoda koje bi se ovdje primijenile, znači izrada proba i dokumentacije oštećenja zidnih slika - kazala je Damiani.

Slabo vezivo

- Problem je što su zidne slike napravljene sa slabim vezivom ili bez njega, pa se slika skida dodirom i osipa. Smatram da je sve to moguće restaurirati i da nije ništa izgubljeno. Koliko će to dugo trajati, ne znamo, sad treba ocijeniti koliko je to opsežan proces da bi se krenulo s radovima - navodi Damiani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.