BIH

Ako se spriječi krađa, u oktobru će rezultati izbora biti drugačiji

Adis Arapović, analitičar i menadžer CCI-ja

S. MUHIĆ

26.7.2014

 

Oktobarski opći izbori u BiH donijet će sukob dva kolosalna pristupa: tradicionalnog koji već dvije decenije državi ne dozvoljava da se pomakne s evropskog dna i koncepta koji želi prelomiti tu historijsku prepreku prelaska iz ere prošlosti u eru budućnosti, izjavio je za „Dnevni avaz“ politički analitičar Adis Arapović, projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI).


Najveća odgovornost

Takve snage, prema njegovom mišljenju, upravo se i profiliraju na političkoj sceni u BiH. U RS, ističe on, mogu se prepoznati oni koji vuku nazad u odnosu na one koji bi da popravljaju situaciju.

- U Federaciji je drugačije. Svima treba biti jasno da su u FBiH protekle četiri godine SDP i SDA bile vladajuće stranke. One upravljaju Vladom i budžetom većim od dvije milijarde KM. Te dvije stranke dominantno su vlast u kantonima, a SDP je i na nivou države. One imaju i najveću političku odgovornost za stanje u zemlji - kazao je Arapović.

Poručio je da građani ne trebaju čekati promjene, nego su oni ti koji ih mogu napraviti glasanjem na izborima.

- Posebno moraju glasati oni najnezadovoljniji, koji su na svaki način obespravljeni i poniženi. Najgora odluka je ne glasati. Tada odlučuju članovi velikih tradicionalnih stranaka i oni koji su zaposleni u administraciji, a njima odgovara postojeće stanje - upozorava ovaj analitičar.

Osjećaj građana, posebno u FBiH, prema vlasti SDP - SDA, iskazan je, kaže, na februarskim protestima na kojima se desilo mnogo historijskih pomaka.

 

Osjećaj građana

 

- Narod je prvi put javno i masovno iskazao građansku hrabrost i neposlušnost. Nikada više neće biti ista perspektiva budućih ministara u odnosu na zahtjeve naroda. Promjene koje su se desile na protestima, rezultirat će i promjenama nakon izbora - istakao je Arapović.

Bošnjački i srpski kandidat za Predsjedništvo BiH su 2010. godine pokradeni


Arapović naglašava i problem izborne krađe, a kao primjer naveo je izbore 2010. godine, kada je bio ogroman broj nevažećih glasačkih listića.

- Najveće krađe dešavaju se nakon zatvaranja glasačkih mjesta. Ubijeđen sam da je na izborima 2012. godine bilo desetine hiljada listića koji su bili lažirani ili na drugi način proglašeni nevažećim. Ako se spriječi krađa, u oktobru će izborni rezultat biti drugačiji. Ne zaboravimo da se na izborima 2010. za članove Predsjedništva BiH vodila vrlo uska utrka i da je kod bošnjačkog i srpskog člana broj nevažećih listića bio mnogo veći od broja glasova koji su odlučili pobjednika - istakao je Arapović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.