BIH

Grabovica uzima kredit od Kineza i daje im struju?

Šta krije Informacija o gradnji Bloka 7 u Tuzli

S. MUHIĆ

26.7.2014


Informacija o gradnji Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, koju je u četvrtak usvojila parlamentarna većina SDP - SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, puna je nejasnoća i nepoznanica!

Zbog te, ali i mnogih drugih činjenica, upućeni tvrde da je gradnja Bloka 7, koja će Federaciju koštati oko 1,5 milijardi KM, potpuno sumnjiva!

Bez referenci

Na ovo je upozorio i naš izvor iz „Elektroprivrede BiH“, ističući da bi federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) i direktor EPBiH Elvedin Grabovica (SDP) morali mnogo transparentnije raditi kada je u pitanju najveća poslijeratna investicija u BiH.

Mnoge kontroverze prate izbor projektnog partnera, kineski konzorcij „Gezhouba Group Company Limited“ (CGGC) i „Gunagdong Electric Power Desing Institute“ (GEDI).

 

Prijavilo se 12 firmi, izabran Grabovicin favorit

 

- Potpuno je nejasno šta će biti s proizvedenom električnom energijom. Grabovica tvrdi da će struja biti u vlasništvu „Elektroprivrede“, dok u dokumentu piše suprotno. Tamo se kaže da će se „partneri dogovoriti o raspodjeli prava na snagu i energiju proizvedenu iz Bloku 7“. To znači da postoji mogućnost da će pravo na dio električne energije dobiti i Kinezi - tvrdi naš sagovornik.

Dodatno zabrinjava, tvrdi naš izvor, i to da kineski konzorcij nema apsolutno nikakvog iskustva, a u BiH će mu biti prvi posao gradnje moderne termoelektrane.

- Oni nisu ispunili ni tenderske uvjete, jer su morali imati reference, a nemaju ih. Nikada se nisu bavili gradnjom termoelektrana. Opremu će kupovati od drugih kompanija. Ispostavilo se da je kineski konzorcij samo neki posrednik, on će srediti kredit koji će bh. građani vraćati, a sve ostalo će raditi drugi - ističe sagovornik „Avaza“.

Odbačeni giganti

On upozorava da dodatne sumnje podgrijava i činjenica da su kadrovi SDP-a dali prednosti kineskom konzorciju u odnosu na eminentne evropske i svjetske kompanije.

Zbog Kineza, Grabovica je odbacio gigante poput "Seimensa", "Hitachija", španske "Cobre", "Hrvatske elektroprivrede" u konzorciju s japanskim "Toshiba Corporationom" te poljskom kompanijom "Rafako".

 

Grabovica: Sumnje u nezakonitosti

 

Klasični kredit

- U EPBiH napravili su grešku, ili je to bila namjera prilikom raspisivanja tendera. Tražili su strateškog partnera za gradnju Bloka 7, a na kraju izabrali projektnog partnera. Na kraju se ispostavilo da to nije nikakvo partnerstvo, nego klasični natječaj za odabir banke za dodjelu kredita. U ovom slučaju, gradnja Bloka 7 radi se klasičnim kreditom. Ostale zainteresirane firme su odustale, baš zato što se radi o kreditu - potcrtao je naš izvor.

Direktor EPBiH bio u Kini

Grabovica je od otvaranja tendera, zanemarujući svih ostalih 11 kompanija, protežirao ponudu kineskog konzorcija CGGC - GEDI. Čak je na njihov poziv 2012. boravio u Kini, što je jasno dalo do znanja kome je želio dati posao.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.