BIH

Amila Cvijetić-Koldžo radila 14 mjeseci nakon presude

Doktorica KCUS-a osuđena zbog smrti pacijentice

Centar za istraživačko novinarstvo

26.7.2014


Četrnaest mjeseci nakon što je osuđena za smrt pacijentice, doktorica Amila Cvijetić-Koldžo otišla je u zatvor. Sve do početka jula ova anesteziologinja radila je sa pacijentima. To su joj omogućili Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i Ljekarska komora Kantona Sarajevo, koji joj nisu uručili otkaz i zabranili rad.

Osjećala glavobolje

Pedesetčetverogodišnja Cvijetić-Koldžo jedna je od četiri doktora koji su pravosnažno osuđeni u posljednjih pet godina na sudovima u BiH. Iako su zbog njihovih grešaka pacijenti umirali ili postajali invalidi, jedino je Cvijetić-Koldžo otišla u zatvor.

Istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) pokazalo je da nijednom doktoru osuđenom za greške nije oduzeta licenca. Sve do odlaska u zatvor, Cvijetić-Koldžo je radila tamo gdje je njena greška 37-godišnju Svjetlanu Zukić koštala života.

Svjetlana Zukić je sredinom jula 2007. primljena u Klinički centar radi poroda. Bila je to njezina druga trudnoća i očekivala je djevojčicu. Zukić je bila zdrava žena kada su je u predvečernjim satima uveli u porođajnu salu. Sa njom je ušla i doktorica Cvijetić-Koldžo, specijalista za anesteziologiju, i dala joj epiduralnu anesteziju radi bezbolnog porođaja.

 

Zukić: Umrla nedugo nakon porođaja

 

Tada joj je doktorica probila ovojnicu kičmene moždine. Vještaci su objasnili tokom suđenja da se ova komplikacija dešava u praksi i da je anesteziolog dužan unijeti je u temperaturnu listu koja stoji uz krevet pacijenta. Ukoliko dođe do ove komplikacije, pacijent mora biti zadržan u bolnici duže od 24 sata.

Sud je utvrdio da doktorica nikoga nije obavijestila da je probila ovojnicu, niti je to zabilježila u temperaturnoj listi. Tako je Zukić 16 sati nakon poroda otpuštena. Nekoliko dana kasnije počela je osjećati glavobolje, zbog čega je kontaktirala Cvijetić-Koldžo.

Sedmicu nakon poroda doktorica je pacijenticu posjetila u stanu i nastavila je posjećivati sve do njene smrti. Za to vrijeme davala joj je infuziju i lijek "Propofol". Na suđenju je utvrđeno da se ovaj lijek može davati isključivo u zdravstvenim ustanovama te da anesteziolog ne može odlaziti u kućne posjete i primjenjivati terapije bez dijagnosticiranja.

Iako se Zukić svakim danom sve gore osjećala, doktorica je nije upućivala drugom ljekaru, već je govorila da je to normalna faza oporavka.

U noći između 14. i 15. avgusta 2007., Cvijetić-Koldžo je pacijentici ostavila kateter u leđima, radi daljeg liječenja. Dva dana kasnije, Zukić je preminula. Njena kćerka danas ima sedam godina i živi sa ocem i bratom.

Da je liječena u bolnici, Svjetlana Zukić imala bi šansu preživjeti, zaključili su sudski vještaci.

Prema Krivičnom zakonu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH), osoba koja je nesavjesnim liječenjem prouzrokovala smrt druge osobe kaznit će se zatvorom od jedne do 12 godina. U vrijeme kada je Cvijetić-Koldžo počinila ovo krivično djelo, sud joj nije mogao oduzeti dozvolu za rad, jer su tek 2010. usvojene izmjene koje to omogućavaju.

Cvijetić-Koldžo je pravosnažno osuđena u maju 2013. na tri godine zatvora. Međutim, u KCUS-u je radila sve do početka ovog mjeseca, kada je otišla u tuzlanski zatvor. U Kliničkom centru kažu da joj nisu dali otkaz jer nisu dobili pravosnažnu presudu.

Teška kazna

Ni Ljekarska komora Kantona Sarajevo nije joj zabranila rad.

-Da vam iskreno kažem, onako ljudski - mi ne žurimo s tim. To je teška kazna i smatram da je nikad nije kasno donijeti. Ti ljudi, kad se izrekne ta kazna - on je gotov. Nema od njega ništa - objašnjava predsjednik Ljekarske komore Fahrudin Kulenović.

Nakon pravosnažne presude, dvaput je odložen odlazak Cvijetić-Koldžo u zatvor. Jednom zbog njene molbe, a drugi put jer nije bilo mjesta u zatvoru. U zatvor je otišla 6. jula ove godine. 

 

Kulenović: Nikad nije kasno za odluku

 

Susret sa sestrom preminule

Gordana Simić, sestra preminule Svjetlane Zukić, mjesecima poslije presude doktoricu je sretala u gradu. Novinarima CIN-a ispričala je da je umorna od šestogodišnjeg sudskog procesa i da je u nekim momentima htjela odustati od borbe.

Šokirani pacijenti

Sa osuđenom doktoricom se u aprilu ove godine susreo šezdesetpetogodišnji pacijent iz Sarajeva. Cvijetić-Koldžo mu je bila anesteziolog tokom operacije karcinoma.

-Kad sam legao na stol vidio sam nju iznad moje glave. Bio sam šokiran. Znam da je optužena i da je trebala biti u pritvoru. Automatski me je uhvatila panika i bio sam nesiguran u operaciju - ispričao je novinarima CIN-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.