BIH

Ambasador naroda BiH

Hideo Jamazaki

S. NUMANOVIĆ

26.7.2014


Vaši političari misle samo kako da sačuvaju vlast! Poručio je ove sedmice ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Hideo Jamazaki (Yamazaki). Ova, kao i izjava da ne voli bh. političare, ali voli narod ove zemlje, izazvala je veliki interes za njegove stavove.

Ulaganja Japana

Prethodno, on je s građanima putem saopćenja podijelio svoju ogorčenost zbog bahatosti bh. vlasti. Istakao je primjer upotrebe službenih vozila i policijske pratnje, koja ne samo da u opasnost dovodi svakog bilo gdje na bh. ulicama već i košta građane ove zemlje.

Jamazaki je pitao od koga se to kriju bh. političari, 20 godina od sloma agresije na našu zemlju.

Neuobičajeno oštre istupe u javnosti ove sedmice ambasador Japana objasnio je podatkom da je njegova zemlja članica Vijeća za provedbu mira (PIC), te da mu to daje pravo na direktnije stavove nego što je to uobičajeno za ambasadora.

Dodatno, činjenica da je od 1996. godine Japan u BiH uložio milijardu KM ima posebnu težinu. Ne žali Jamazaki za tim novcem. Štaviše. Svaki je fening, tvrdi, potrošen namjenski. I Japan želi potrošiti i više nego što je na nedavnoj briselskoj donatorskoj konferenciji izdvojio 10 miliona KM.

Međutim, on nema adekvatnog sagovornika s kojim bi razradio tu ideju kako bi u BiH stigla japanska oprema za deminiranje, prečišćavanje vode, neophodna pomoć spasilačkim službama...

- Ako nam se da dobar, konkretan plan, bit će japanskih para. A plan trebaju dati vlasti. Do sada nam se niko od njih nije obratio. Vijeće ministara i ne raspravlja o ovome i zato nema nikakvog plana - rekao nam je Jamazaki.

Moć građana

Ambasador je dobio veliki plus u javnosti BiH. Rekao je ono što svaki građanin ove zemlje misli. I tu se završava sva simbioza Jamazakija i prosječnog stanovnika ove zemlje. Jer, on upozorava da slijede izbori i da glasači trebaju pametno odlučiti. Isto tako naglašava da su građani ti koji moraju pobijediti posvemašnu korupciju u BiH.

A građani, nakon lakonske konstatacije „dobro je rekao, svaka mu čast“, okreću se svakodnevici.

U njoj ili daju ili uzimaju mito, „gade“ im se vlastodršci, a aplaudiraju im, te na kraju ili uopće ne izađu na izbore ili najčešće uludo daju svoj glas. Jamazaki se pridružio sve većem horu diplomatskih predstavnika u BiH koji upozoravaju da su građani ti koji u svojim rukama imaju najveću moć - da mijenjaju političare koji ih lažu, kradu i upropaštavaju.

Ako je nakon njegovog te istupa otpravnika poslova Američke ambasade u našoj zemlji Nikolasa Hila (Nicholas Hill) barem jedan čovjek u BiH odlučio da ne da mito i izađe na izbore kako bi smijenio bahatu vlast, onda njihove aktivnosti nisu uzaludne.

Uspješan službenik

Jamazaki je u BiH već skoro tri godine. Prije toga obavljao je niz diplomatskih dužnosti širom svijeta. Iza sebe ima i uspješan rad u Ministarstvu za upravu i koordinaciju. Rođen je 1956. godine u Kobeu. Školovao se u Velikoj Britaniji. Najprije je studirao ekonomiju na Univerzitetu Eseks, a potom statistiku na prestižnoj londonskoj Školi za ekonomiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.