BIH

Rok za prijavu istječe 29. jula, a prijavilo se samo oko 25.000 građana iz dijaspore

Hoće li se i ove godine ponoviti ogromna nezainteresiranost za izbore u BiH

S. DEGIRMENDŽIĆ

26.7.2014


Od oko milion državljana BiH koji žive u inozemstvu, nekoliko dana prije isteka roka za potvrdu registracije za glasanje na općim izborima u BiH samo njih oko 3.500 potvrdilo je registraciju učešća na ovogodišnjim izborima koji će biti održani 12. oktobra.

Kako je za „Avaz“ potvrdila Maksida Pirić, portparol Centralne izborne komisije (CIK) BiH, iz dijaspore je do ove sedmice stiglo ukupno 24.979 prijava, a samo njih oko 15 posto potvrdilo je registraciju.

 

PRP2 obrasci

 

Istovremeno, u CIK su vraćena 1.493 takozvana PRP2 obrasca koji se šalju na adrese naših građana u dijaspori kako bi ih ispunjene vratili na adresu CIK-a.

- Pošiljke su vraćene, jer na adresama koje smo imali naši građani nisu bili dostupni. Inače, slali smo PRP2 obrazac svima koji su potvrdili registraciju za glasanje na lokalnim izborima 2012. godine i takvih je bilo 37.000 - kaže Pirić.

 


Pirić: Apel biračima


S obzirom na mali broj građana koji su potvrdili registraciju za glasanje na ovogodišnjim izborima, iz CIK-a podsjećaju građane da je krajnji rok za dostavu obrasca i traženih dokumenata za glasanje putem pošte 29. juli.

- Apeliramo na birače iz inozemstva koji su bili registrirani 2012. godine, ako su primili PRP2 obrazac, da ga pošalju što prije CIK-u s kopijom jednog od važećih identifikacionih dokumenata. Ako im iz nekog razloga nije stigao PRP2, onda neka popune obrazac PRP1 i dostave ga na adrese koje imaju i na našoj internetskoj stranici - ističe Pirić.  


Prošli izbori

 

Na prošlim općim izborima održanim 2010. godine registrirano je bilo 33.000 birača iz inozemstva, od čega je svoju građansku dužnost obavilo njih 27.000.

Zaključivanje i potvrđivanje konačnog centralnog biračkog spiska CIK-a BiH bit će obavljeno 28. avgusta u ponoć, a objavljivanje broja birača za svaku izbornu jedinicu 4. septembra.

Osoba iz BiH koja privremeno živi u inozemstvu može glasati ako ispunjava sljedeće uvjete:

  • da je državljanin BiH
  • da je navršila ili će imati 18 godina do 12. oktobra 
  • da ima prijavljeno prebivalište u BiH

Obrazac prijave PRP-1 za državljane BiH koji se prijavljuju za glasanje izvan zemlje može se dobiti putem:

  • internetske stranice Centralne izborne komisije BiH (www.izbori.ba)
  • internetske stranice Ministarstva vanjskih poslova BiH (www.mvp.gov.ba)
  • diplomatsko-konzularnih predstavništava BiH 
  • klubova i udruženja građana u inozemstvu 
  • ureda vladinih i nevladinih organizacija koje se bave izbjeglicama i pitanjima migracije

Ako se državljanin BiH iz inozemstva prvi put prijavljuje za izbore u BiH, treba dostaviti CIK-u

  • popunjen i svojeručno potpisan obrazac prijave PRP-1  
  • kopiju jednog važećeg dokumenta u svrhu dokazivanja identiteta

 

Opcije za Brčko

Državljani BiH koji se prijavljuju za glasanje u Brčko Distriktu, a imaju status privremenog boravka izvan BiH, da bi bili upisani u Centralni birački spisak za glasanje izvan BiH, obavezno moraju označiti biračku opciju na osnovu entitetskog državljanstva (FBiH ili RS). Isto se odnosi i na osobe koje imaju status izbjegle osobe iz BiH. Ukoliko ne označe biračku opciju, državljani BiH koji se prijavljuju za glasanje u Brčko Distriktu BiH neće imati pravo glasati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.