Priznanje za 21 „graditelja mira“ na 10. rođendan obnovljenog Mosta

Na svečanosti Centra za mir i multietničku saradnju u Mostaru

M. SMAJKIĆ


Deseta godišnjica obnove Starog mosta, simbola Mostara, obilježena je i u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju i to nesvakidašnjom svečanošću održanom u srijedu navečer u dvorištu Koski Mehmed-pašine džamije.

Radost jubileja


Odatle se pruža fascinantan pogled na Stari most, po svojoj ljepoti jedinstveni monument u svijetu, a i ova svečanost okupila je mnoge građane Mostara, brojne zvanice i goste, te aktiviste i prijatelje Centra koji su zajednički željeli podijeliti radost obilježavanja jubileja.

Bila je to prilika za svečano uručenje novoustanovljene nagrade Centra koja nosi naziv „Mimar mira“, koja će biti dodjeljivana svakog ljeta na godišnjicu obnove Starog mosta, a ovoga puta proglašen je 21 laureat.

Tako su epitet „graditelja mira“ stekli Predrag Matvejević, Rusmir Ćišić, Tihomir Rozić, Esad Humo, Amir Pašić, Sead Pintul, Zoran Mandelbaum, Radivoje Krulj, Radmilo Andrić, Emir Balić, Mirsad Deda Pašić, Eldin Palata i Nedžad Kasumović.

Također, posthumno je priznanje dodijeljeno Bogdanu Bogdanoviću, Aliji Kebi, Josipu Joli Musi, Safetu Ćišiću, Hivziji Hasandediću, Ćirilu Rajiču, Jadranku Finku i Zijadu Demiroviću.

Prikazan film

U okviru svečanosti prikazan je dokumentarni film „Stari most - spomenik mira - 10 godina poslije...“, rađen u produkciji Centra za mir i multietničku saradnju i u režiji Ahmeda Imamovića. Film je i svojevrsno podsjećanje na burne i tragične dane devedesetih godina, kada je Stari most srušen, ali i na tokove rekonstrukcije Mosta u čije je nove temelje i savršen luk ugradila svoj trud cijela međunarodna zajednica, da bi po okončanju gradnje bio uvršten i na prestižnu listu svjetske kulturne baštine pod zastavom UNESCO-a.

Za učesnike je na kraju priređen veličanstven prizor kada je deset članova Kluba skakača u vodu „Mostari“ s bakljama u rukama izvelo skok, simbolički označivši 10. rođendan obnovljenog Mosta.

Čuvar sjećanja

U svom obraćanju direktor Centra za mir i multietničku saradnju Safet Oručević istakao je da je ovaj centar „čuvar sjećanja“.

 - Centar će i ostati čuvar sjećanja na strahote kroz koje je prošao Mostar i čuvar sjećanja na dobre ljude koji su zajedno s nama proživljavali te strahote. Svi ste vi večeras ovdje mimari mira i svi ste centar za mir. Želim da se svi skupa na ovom mjestu ponovo okupimo 23. jula naredne godine - rekao je Oručević.

NA VRH

Podijeli članak na