BIH

Zanimanja neonatologa u BiH su u izumiranju!

Uprkos „bijeloj kugi“ koja prijeti našoj zemlji

E.DUVNJAK – ŠALAKA

26.7.2014


Koliko puta smo čuli kako „bijela kuga“ prijeti našoj zemlji, kako se iz godine u godinu rađa sve manji broj djece, ali država ipak ništa ne čini da se stanje popravi. Tako u bolnicama imamo nedostatak inkubatora, kadrova, dok porodilje na ulicama moraju tražiti svoja prava, poput dodatka koji je minoran i još kasni.   

- Odnos prema djeci je katastrofalan! Inkubatori su samo jedan segment u lancu. Istina je da ih nemamo dovoljno, ali se treba boriti da nam trebaju sve manje, da se bebe rađaju zdrave, normalne težine. Ali i to je jedan od pokazatelja naše neopremljenosti. Mi u zemlji nemamo ni kadrova, dovoljno neonatologa, pedijatara – govori nam prim. dr Sabrija Džanović, neonatolog u Kantonalnoj bolnici Goražde.    

Objašnjava kako su to, nažalost, zanimanja u izumiranju!

- Prosječna starost sadašnje generacije je vrlo visoka. Kada ta klasa ode u penziju, ostat će vakuum. I šta ćemo onda? A govorimo o budućnosti, bebama. Ili, šta je s naknadama za porodilje, stimulacijama za rađenje trećeg, četvrtog djeteta? Problemi s natalitetom se zaista moraju rješavati na svim nivoima – naglasila je Džanović.
          
Razgovarali smo i s prim. dr. Aidom Kadić–Deović, šeficom Odjela neonatologije u Kantonalnoj bolnici dr. Irfan Ljubijankić u Bihaću, koja se složila s činjenicom da se mnogo priča o problemima, sve manjem rađanju beba u BiH, ali ne i uvjetima u kojima one dolaze na svijet.

 

Evidentan nedostatak inkubatora

 

- Nedostaje nam i kadra i opreme. Imamo određen broj inkubatora. Tu je i transportni obični, ali nemamo s respiratorom koji nam je izuzetno potreban. Što se tiče kupanja higijene, to možemo održavati, ali nemamo dovoljno opreme. Nedostaje nam neonatologa – rekla nam je Kadić – Deović, koja je jedini neonatolog u ovoj bolnici.      

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla imaju pet inkubatora na Klinici za dječije bolesti, plus dva inkubatora na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.

- Stanje je zadovoljavajuće, ali ukupno sedam inkubatora, budimo realni i nije dovoljan broj na Tuzlanski kanton. Što se tiče neonatologa, ukupno ih je pet – rekla nam je Ersija Aščerić - Mujedinović, portparol ovog UKCT.

U Sarajevu nedovoljan broj inkubatora

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu su nam kazali da Klinika za porodiljstvo raspolaže sa jednim transportnim inkubatorom.

- Imamo osam standardnih inkubatora od kojih pet novih. Broj inkubatora je nedovoljan – rekla nam je Muamera Šehić, portparol KCUS.
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.