BIH

Amerikanci žele "Hypo banku"

Utrka za preuzimanje mreže u jugoistočnoj Evropi

M. KUNARAC

27.7.2014

 

Američki investicioni fond "Advent International" i "Millhouse grupacija" sa sjedištem u Londonu imaju najviše šansi da preuzimu mreže banaka-kćerki austrijske "Hypo Alpe-Adria banke" u jugoistočnoj Evropi, javljaju austrijski mediji.

Rad sa profitom

Austrija mora, prema nalogu Evropske unije, prodati "Hypo banku", odnosno njenu mrežu na jugoistoku Evrope, još tokom ove godine. Radi se, kako se ističe, o glavnom dijelu ove banke, jer obim poslovanja banaka-kćerki u jugoistočnoj Evropi iznosi više od sedam milijardi eura i ponovo je profitabilan.

Prema informacijama, za mrežu "Hypo banke" u jugoistočnoj Evropi zainteresirano je sedam kompanija, od kojih dobre šanse imaju samo dvije - "Advent International" i "Millhouse grupacija".

"Advent International" jedan je od najvećih američkih fondova. Amerikanci su s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) formirali konzorcij.

Veliki interes

No, ulazak "Millhousa" u utrku za "Hypo banku" predstavlja iznenađenje, jer se radi o finansijski jakoj, ali široj javnosti manje poznatoj grupaciji.

Ova korporacija upravljala je imovinom ruskog multimilijardera Romana Abramoviča, a danas je pod utjecajem Ralfa Dodta, njemačkog investitora ruskog porijekla. Grupacija raspolaže sa 42 kompanije-kćerke i kapitalom od 4,2 milijarde eura, a ima udjele i u četiri banke - od kojih su dvije u Sjedinjenim Američkim Državama, jedna u Aziji, a jedna u Južnoj Americi.

7 milijardi eura obim poslovanja banaka-kćerki u jugoistočnoj Evropi

 

Osim za "Hypo banku", ova grupacija zanima se i za preuzimanje jedne banke u Izraelu.

Nedavno su objavljene informacije da su za "Hypo banke" bile zainteresirane ruska "Ekspobanka" i bugarska "Via grupacija", ali su one ispale tokom procedure podnošenja ponude.

Nerealna cijena u ponudi

Prodaja sektora "Hypo banke" u jugoistočnoj Evropi neće biti dobar posao, jer procijenjenu vrijednost od 500 miliona eura, prema tvrdnjama stručnjaka, neće platiti nijedan od ponuđača.

U finansijskim krugovima se procjenjuje da bi prodaja iznad 250 miliona eura bila nerealna i da zbog aktuelnog ekonomskog stanja na Balkanu nije moguće postići bolju cijenu.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.