BIH

Porezna uprava FBiH krije kolike su plaće u javnom sektoru

Uprkos Zakonu i mišljenju Agencije za zaštitu ličnih podataka

A. DUČIĆ

27.7.2014


Nakon što je, zahvaljujući inicijativi Kluba SBB-a u Federalnom parlamentu, krajem prošle godine otkriven spisak astronomsko visokih plaća u javnom sektoru Federacije, čini se da su se institucije izvršne vlasti u FBiH u međuvremenu postarale da stanu ukraj ovoj vrsti transparentnosti.

Nema smetnji

Porezna uprava, naime, prošle godine obznanila je 100 najviših primanja tek za tri mjeseca, mart, april i maj. U namjeri da javnost dobije podatke o najvišim primanjima za ovu te za ostale mjesece prošle godine, naš list obratio se Poreznoj upravi FBiH.

Pozvali smo se na Zakon o slobodi pristupa informacijama te zvanično mišljenje Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH o tome da ne postoji smetnja da se spisak da na uvid javnosti.

No, portparol Porezne uprave FBiH Adisa Muhić prenijela je u izjavi za "Avaz" stav direktora Midhata Arifovića, koji je na godišnjem odmoru, da se "plaće u javnom sektoru ne mogu dostavljati medijima".

 

 

Faksimil spiska za april i maj 2013.: Javnost uskraćena za informacije o novim iznosima


- Zakoni koji reguliraju rad Porezne uprave to ne dozvoljavaju. Podaci o plaćama nisu porezna tajna ako se dostave na zahtjev institucija, poput premijera, Vlade, Parlamenta, ali ne medijima - kazala je Muhić.

 

Ne štite se

 

Istakla je da su, u međuvremenu, imali ponovo zahtjev Kluba SBB-a te su podatke o primanjima za ostale mjesece u 2013. godini poslali premijeru FBiH Nerminu Nikšiću (SDP) i ministru finansija Anti Krajini. Dodaje da joj nije poznato jesu li premijer i ministar ove podatke dalje uputili Parlamentu FBiH.


S druge strane, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević izjavio je za „Avaz“ da Porezna uprava ne smije javnosti uskraćivati ovu vrstu podataka.

- Oni ne zadržavaju to diskreciono pravo da se u ovom slučaju ne postupi po Zakonu o slobodi pristupa informacijama. Mogu jedino ograničiti da vam dostave dio informacija, kako bi, naprimjer, bili zaštićeni određeni podaci kao što je adresa stanovanja. Međutim, podaci koji se odnose na primanja, zatim na naknade u komisijama, u radnim grupama, apsolutno se ne štite po Zakonu o zaštiti ličnih podataka. Ovakvo proizvoljno pristupanje pojedinih institucija, a u ovom slučaju Porezne uprave FBiH, i nama u Agenciji predstavlja problem - kazao je Kovačević.

Đonlagić: Zašto Nikšić i Krajina ne dostavljaju informacije?

 

Šef Kluba SBB-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Mirsad Đonlagić rekao nam je da ovaj dom nikada od premijera Nikšića ni od ministra finansija Krajine nije dobio podatke o primanjima za preostale mjesece u 2013. godine, a koje im je, navodno, uputila Porezna uprava.

- Pitam se zašto je Porezna uprava uopće slala premijeru ove podatke, kada ih je tražio Parlament. Ako je sve regularno i u skladu sa zakonom, onda nema nikakve potrebe da te podatke kriju. Neshvatljivo je da Vlada spisak najviših primanja tretira kao sivu zonu, koju drži izvan domet javnosti. Tu stvari nisu transparentne - kazao je Đonlagić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.