BIH

Turisti dobivaju upute da se u Počitelju ne zadržavaju

Kameni grad u jeku sezone skoro pust

M. SMAJKIĆ

27.7.2014

 

U Počitelju, gradu čiji svaki djelić čovjeku oduzima dah, u subotu smo mogli na prste jedne ruke izbrojati turiste! Tako puste sokake u ovom čarobnom ambijentu, u jeku turističke sezone, nismo očekivali.

Urediti stanje

Da se pišu loši dani za turizam u Počitelju, mahom nam svjedoče mještani koji, tradicionalno, prodaju suvenire, voće, domaće sokove, pekmeze. U odnosu na proteklu sezonu ova je, kažu, veoma loša. Utorkom i četvrtkom naiđu uglavnom Česi, Poljaci i Litvanci, ali samo prođu kroz grad.

I ugostitelji su razočarani. Jedan od njih, Hasan Veledar, podsjeća kako se već 20 godina plasira priča da se stanje u ovom gradu mora urediti, obećavaju im se "kule i vile".

 - Turista ima, ne u onom broju kao proteklih godina, ali dolaze. Međutim, njih u Počitelju ništa ne zanima, osim WC-a i da se uslikaju dvije minute. To nije do njih, nego do turističkih agencija. Od vodiča dobiju jasne upute da se ne zadržavaju, kako slučajno ne bi nešto konzumirali, jer već su bili ili će na ručak u Međugorje, Dubrovnik, Makarsku... - ogorčen je Veledar.

 

Jeina u Koloniji: Ogorčen odnosom nadležnih

 

I dvorište Hadži Alijine džamije je pusto. Zatekli smo samo mjesnog imama Džemala ef. Gadaru, koji se nada da će nakon Bajrama Počitelj malo živnuti. I on otvoreno kaže da turističke agencije, pogotovo one iz Hrvatske, "miniraju" Počitelj.

Gosti umjetnici


Koji korak dalje od džamije su prostorije Umjetničke kolonije BiH i prijatno smo se iznenadili što smo naišli na otvorena vrata.

Kako nam priča sekretar ULUBiH-a Denis Jeina, ovih dana održava se likovna kolonija pa imaju goste umjetnike iz skoro cijelog svijeta. Ni Jeina ne krije ogorčenje odnosnom nadležnih prema Počitelju, kao turističkom biseru BiH.

Na proputovanju

Jedna od rijetkih turistkinja koje smo zatekli bila je Nermana Bašić, koja je svratila u Počitelj s kćerkom na proputovanju za more.

- Mi smo, inače, iz Gacka, sada živimo u Švedskoj i došli smo na odmor. U Počitelj sam svratila kao i svake godine. Volim ovaj grad, asocira me na prošlost, na sve lijepo u mojoj domovini - kaže nam Bašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.